Költségvetés

2022.12.15. 13:58

Békéscsaba is számíthat a kormány segítségére

Az infláció és a megemelkedett energiaárak jelentik a legfőbb kihívásokat a jövő évi költségvetés összeállításakor – hangzott el a városi közgyűlés csütörtöki ülésén, amelyen tárgyalták a büdzsével kapcsolatos koncepciót. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: az önkormányzatok számíthatnak a kormány segítségére abban, hogy megőrizhessék működőképességüket, és elláthassák kötelező feladataikat.

Licska Balázs [email protected]

Több mint negyven napirendi pontot tárgyalt csütörtökön a városi közgyűlés. A képen Varga Tamás alpolgármester, Hanó Miklós alpolgármester, Szarvas Péter polgármester, dr. Bacsa Vendel jegyző és Nagy Ferenc alpolgármester /Fotók: Bencsik Ádám/

Módosította az idei költségvetést a grémium, amelynek főösszege így 43,8 milliárd forintra emelkedett. Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, hogy a város kapott a kormánytól újabb 319 millió forintot a kieső iparűzési adóbevételek kompenzálására. Így többet fordíthatnak például városüzemeltetési feladatokra, illetve a volántársaságnak is adnak pénzt.

Elmondta: a jövő évi költségvetési koncepcióban számba vették, hogy mire lehet számítani a bevételeknél és a kiadásoknál, illetve, hogy mik jelentenek kockázatot. 

Az infláció és az energiaköltségek miatt feszített év lehet a 2023-as, akkor is, ha remélhet kormányzati segítséget a város. Korábban hoztak olyan döntéseket, amelyek komoly megtakarítást jelentenek, de további intézkedések ugyancsak szükségessé válhatnak.

– A háború meghatározza a gazdasági környezetet – mondta dr. Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba). Szerinte az energiaárak továbbra is magasak lesznek, mint ahogy az infláció és az élelmiszerárak növekedésére is számítani kell, és elképzelhető, hogy a vállalatok teljesítménye visszaesik, a munkanélküliség pedig nő. Elsődleges szempont a működőképesség fenntartása, takarékoskodni kell minden területen, és a helyzetről tájékoztatni kell a békéscsabaiakat.

Szarvas Péter: az egészségügy átszervezése miatt változások várhatók július 1-jétől, több feladat a várostól állami kézbe kerülhet.

Opauszki Zoltán tanácsnok, a pénzügyi bizottság elnöke (Fidesz-KDNP) szerint megjelenik a koncepcióban, hogy milyen irányba kíván haladni a városvezetés, de sok az ismeretlen. Fel kell készülni arra, hogy a válság folytatódik. Az energia mellett a közösségi közlekedéssel és a közétkeztetéssel kapcsolatos költségek is emelkedhetnek. Meg kell őrizni a működőképességet, csak annyi önként vállalt feladattal számolhatnak, amennyi a kötelezők ellátását nem veszélyezteti.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) szerint a legfőbb probléma az az 1,75 milliárd forint, ami jelenleg hiányként mutatkozik a megnőtt energiaárak miatt. Ugyanakkor erre rakódhatnak további költségek is. Kormányzati segítség nélkül ekkora összeget nem lehet kigazdálkodni. Úgy véli, csökkenhet bizonyos szolgáltatások színvonala Békéscsabán. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint az iparűzési adóbevételek terén lehet némi többletet tervezni jövőre.

A városvezető elmondta, hogy a kiindulópont megfelelő, hiszen van tartaléka az önkormányzatnak, igaz, nem akkora, amennyiből ki lehetne gazdálkodni a plusz költségeket. Az egészségügy átszervezése miatt várhatók változások július 1-jétől, több feladat a várostól állami kézbe kerülhet. Úgy véli, hosszú a kockázatokat soroló lista, rajta az inflációval, az energiaköltségekkel, a közösségi közlekedéssel és a közétkeztetéssel, illetve váratlan feladatok szintén jöhetnek. Kérdés szerinte, hogy a szolgáltatásokat milyen mértékben és mennyi időre kell mérsékelni azért, hogy a fizetőképességet fenntarthassák.

Ismét emelik a menza árát

A közétkeztetés is szóba került a városi közgyűlés ülésén. Január 1-jétől újabb 30 százalékkal emelik a gyermekétkeztetés térítési díjait. Mivel korábban október 1-jétől is növelték a menza árát 30 százalékkal, ez három hónap alatt 70 százalékos emelkedést jelent. Jövőre az óvodai és az általános iskolai étkezés – benne tízóraival, ebéddel és uzsonnával – bruttó 786 forintba és 1019 forintba kerül majd, míg egy középiskolai ebédért 703 forintot kell fizetni.

Az ülésen Demeter László, a szolgáltató Pannon Menza Kft. ügyvezetője azt ígérte, hogy nem adnak többet a gyerekeknek számukra szokatlan hús- és növénykrémeket, viszont a kedvelt vaj- és sajtkrémek megmaradnak. A négy főzőkonyhából takarékossági okok miatt ezentúl csak két helyen főznek: a Gyulai útin, illetve a Lencsési Általános Iskolában lévőn vagy a Trefort utcain – most végzik a számításokat, hogy melyiket érdemes megtartani a kettő közül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában