Elismerték a kiváló képzőhelyeket és oktatókat

2022.12.23. 13:55

A legjobbakat díjazta a kamara Békéscsabán – galériával

Kiváló gyakorlati és duális képzőhely, illetve Az év gyakorlati oktatója díjat adott át a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a csütörtökön Békéscsabán szervezett rendezvényén. A kamara ugyanis azt vallja, hogy egy szakma valódi elsajátításához a diákoknak ki kell lépniük az iskola falai közül az életbe, hogy tényleges munkakörülmények között, tapasztalatokkal bíró szakemberektől tanulhassanak.

Licska Balázs [email protected]

Fotó: Pintér Vince/BMKIK

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évek óta keresi a kiváló gyakorlati képzőhelyeket, illetve a képzőrendszer átalakítása miatt idén már a kiváló duális oktatóhelynek átnevezett vállalkozásokat. Nem mindegy ugyanis, hogy ki és hogyan adja át egy szakma csínját-bínját a diákoknak. A fogások valódi elsajátításához a tanulóknak fontos, hogy tényleges munkakörülmények között, tapasztalatokkal bíró szakemberektől tanulhassanak.

Ez azonban még mindig nem elég. A gyorsan fejlődő világban a diákokkal foglalkozó szakembernek szervező, tanulási tanácsadó, moderátor és informátor szerepet is be kell töltenie. Lényeges a fiatal figyelemmel kísérése, motiválása és támogatása. Ez a feladat emberileg és anyagilag is sokkal többet kíván az oktatótól és a képzőhelytől, éppen ezért díjazza a kamara a legkiválóbbakat mindkét kategóriában.

– A legjobb képzőhelyeket 2019-ben és 2020-ban is kihirdette a kamara, de az ünnepélyes átadó a koronavírus-járvány miatt elmaradt, most pótoltuk azt is – mondta Mészárosné Szabó Anna, a kamara szakképzési osztályvezetője.

– Újdonság, hogy ebben az évben nemcsak a kiváló duális oktatóhelyeket, hanem a legjobb gyakorlati oktatót is jutalmaztuk. Olyan mestert kerestünk, aki a szakmai elhivatottság és a magas szintű tudás mellett személyes példamutatással és a szakma iránti alázattal vezeti be tanítványait a szakma rejtelmeibe. Terelgeti, támogatja a fiatalokat, lehetőség szerint felkészíti a szakmai megmérettetésekre és akár versenyekre is. Folyamatosan képzi önmagát, képes megújulni, követi a szakmáját, a technológia fejlődését, és ismereteit képes alkalmazni és átadni a fiataloknak is.

Az év gyakorlati oktatója címet idén Szűcs Lajos, Linamar Hungary Zrt. szakoktatója vehette át.

Ők lettek 2019, 2020 és 2022 legjobb képzőhelyei

2019 és 2020 legjobb Békés megyei gyakorlati képzőhelyei közé bekerült gázhálózatrendszer-szerelő szakmában a békéscsabai Németh Tibor; ápoló, gyakorló ápoló szakmában az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet; pincér és vendéglátás-szervező szakmában a békési Pince-Boroz Plusz Kft.; hegesztő szakmában a füzesgyarmati KUKA Hungária Kft.; szociális gondozó és ápoló szakmában a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum; járműfényező szakmában a békési Tarkovács Zoltán István; női szabó szakmában a szeghalmi Felina Hungária Kft.; fodrász szakmában a békéscsabai Győrfi Ildikó Szépségstúdió Bt.; pincér és szakács szakmában a gyomaendrődi Tímár Andrásné; gépi forgácsoló szakmában a dévaványai Agrodéva Kft.; cukrász szakmában a békéscsabai Jókai Cukrászda Kft.; ipari gépész, gépi forgácsoló és hegesztő szakmában az orosházi Linamar Hungary Zrt.; hegesztő szakmában pedig a mezőberényi Kolozsi József Gépipari és Kereskedelmi Kft.

Az idei év legjobb Békés megyei duális képzőhelyei közé bekerült nyomdaipari technikus, nyomdaipari gépmester szakmában a békéscsabai Progresszív Nyomda Kft.; autószerelő szakmában a mezőberényi Varga Krisztián László; szakács, pincér és vendéglős szakmában a békéscsabai Csabakonyha Kft.; hegesztő szakmában a mezőberényi Kolozsi József Gépipari és Kereskedelmi Kft.; CNC programozó, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, gépi- és CNC forgácsoló, hegesztő, mechatronikai technikus, villanyszerelő szakmában a Linamar Hungary Zrt.; kozmetikus szakmában a mezőberényi Bíróné Márton Anikó; karosszérialakatos és járműfényező szakmában pedig a békéscsabai Gécs Norbert György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában