Ünnepi finomság

2022.12.21. 06:47

A jó mézeskalács titka, hogy a család együtt készítse el

Az ünnepek közeledtével előtérbe kerülnek a sütemények, a mézeskalács pedig szinte minden ünnepi asztalon helyet kap. Az igazán jó mézes sütemény titkát a békéscsabai Bujdosó Enikő óvodapedagógus, mézeskalács-készítő szakoktató árulta el.

Gyemendi Réka [email protected]

Bujdosó Enikő: ma reneszánszát éljük a mézeskalács díszítésnek /Fotó: Bencsik Ádám/

Bujdosó Enikő óvodapedagógus, mézeskalács-készítő szakoktató elmondta, húsz évvel ezelőtt járt a Tégla Alkotóházban, ahol belekóstolhatott néhány népi kismesterségbe. Itt ismerte meg Lázár Julit, akire úgy utalt, mint „mindannyiunk mézeskalácsos nagymesterére”, az ő személyisége teljesen magával ragadta. Ezután kitanulta a mézeskalácskészítő népi kismesterséget és azóta is a család, az ismerősök, a barátok nagy örömére készíti, díszíti a süteményeket. 

Jelenleg, jó néhány év tapasztalata után többnyire szakoktatással foglalkozik: mézeskalácskészítő szakképzésben tanít, akkreditált képzéseket vezet, és tematikus műhelyfoglalkozásokat is tart. Bujdosó Enikő ismertette, ma reneszánszát éljük a mézeskalács díszítésnek, sok háziasszony, fiatal lány és egyre több fiú szeretne belekóstolni ebbe a mesterségbe. A mézeskalácsot nagyon régóta ismerjük, már az ókori időkből maradtak fent erre a süteményre utaló jelek. Hazánkban korábban ütőfás mézeskalácsokat készítettek,  ekkor a formafaragó és a mézeskalácsos általában ugyan az a személy volt.

Elárulta, hogyan készül az igazán jó mézeskalács. 

A tésztájánál a legfontosabb, hogy szeretettel készítsük, hiszen így fog jól sikerülni. Van egy mézeskalács receptem, és azt vallom, hogy ez a világ legjobbja. Főként azért, mert rengeteg mézet tartalmaz, tojást, vajat, és fehérlisztet. A jó minőségű, fehér búzaliszt a kiváló mézeskalács tészta titka. Továbbá nagyon fontos a pár napos pihentetés, mely letakarva, szobahőmérsékleten történjen árulta el.

Hozzátette: a tészta felületének szép, domborúnak kell lennie, a simaságán múlik a mutatósság és ez a díszítés alapja.

A hagyományos mézeskalácsok egyszerű írókás díszítéssel készülnek. Szerintem a  legfontosabb, hogy ne bonyolítsuk túl a díszítést.  A hagyományos minták az egyszerű vonalak, a kacskaringók, a cseppek, az íves vonalak, a levélminták, az egyszerűbb virágminták, a hagyományos mézeskalácskészítésben is ezek a motívumok jelennek meg. Ahhoz, hogy sikeres legyen a díszítés, nagyon jó írókára van szükség, ami porcukorból és tojásfehérjéből áll. A jó íróka titka, hogy a legapróbb lyukú szitán szitáljuk át a porcukrot, illetve nagyon figyeljünk oda, hogy a tojásfehérje és a porcukor ugyan abban az időben kerüljön bele a tálba, habot pedig semmiképpen ne verjünk belőle mondta el.

Mint a szakembertől megtudtuk, a mézeskalácsot nem csak étkezési célra készítenek napjainkban: csodálatos mécsestartók, asztali díszek is készülhetnek belőle, emellett nagyon kedves ajándék. Ha meglepetésnek szánjuk akkor ízlésesen, celofánba, díszcsomagolásba csomagoljuk. Karácsonyig és még utána is hosszú ideig megőrzi a minőségét a méznek és a vajnak köszönhetően. 

Bujdosó Enikő végül elárulta az egyik, talán legfontosabb összetevőjét az otthoni mézeskalácssütésnek. 

Hívjuk össze hozzá a családot! Együtt ez a tevékenység csodálatos, teret ad a beszélgetésnek, megismerhetjük a közös munka örömét, továbbá megtanítjuk, átadjuk a gyermekeknek a finom sütemény, az ünnepvárás ízét foglalta össze.

Recept

25 dkg virágméz, 12.5 dkg vaj. 1 kg fehér búzaliszt, 0.5 kg porcukor, fahéj, szegfűszeg, mézeskalács fűszerkeverék, 20 g szódabikarbóna, 5-6 tojás. Begyúrjuk, majd minimum 24 órát pihentetjük szobahőmérsékleten. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd 185 fokon 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában