Kormányzati támogatás

2022.12.04. 17:58

A finisbe ért a tízmilliárdos csabai út- és járdafejlesztési program

A végéhez közelednek a város minden részét érintő út- és járdafejlesztési munkálatok Békéscsabán, amelyekre közel 10 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a város.

Licska Balázs [email protected]

Nagy Ferenc (balra): példaértékű a Jaminát is érintő út- és járdafejlesztési program /Fotó: Für Henrik/

Hanó Miklós alpolgármester kiemelte, hogy a Fidesz-frakció kezdeményezte mind az útépítési és -felújítási, mind a járdafejlesztési programot, amelyeket a kormány összességében csaknem 10 milliárd forinttal támogatott. Aláhúzta: szeretnék, hogy a város külső részein is legyenek ugyanolyan életkörülmények, mint a belvárosban, ezért volt fontos, hogy a korábban csak hobbikertes, ám immár teljesen belakott területeken aszfaltutat építettek. Évtizedek óta nem volt nagymértékű, a járdák felújítását célzó program. Most lehetőség nyílt a legrégebbi, legrosszabb szakaszok korszerűsítésére, így legalább az utcák egyik oldala járhatóvá vált.

Opauszki Zoltán tanácsnok jaminai önkormányzati képviselőként hangsúlyozta: Jaminában szerinte még sose volt lehetőség arra, hogy egyszerre ilyen sok járdát és utat megújítsanak. A fejlesztéseknek és a kormányzati támogatásnak köszönhetően Jamina élhetősége, otthonossága, rendezettsége jelentős mértékben javult. Új járdán közlekedhetnek immár több utca – a Batsányitól az Ibolyán át a Veres Péterig – egy-egy szakaszán, összesen csaknem 6,2 kilométeren. Az útfelújítások pedig érintették az Illyés Gyula utcát, a Franklin utcát és a Szegfű utcát egy-egy részen; valamint a Fília Alapítvány Idősek Otthonához vezető utat.

Nagy Ferenc alpolgármester példa nélküli mértékűnek nevezte azt az út- és járdafejlesztési programot, amely az elmúlt két évben megvalósult a kormány száz százalékos támogatásának köszönhetően, és amely Jaminát is jelentősen érintette. 

A városrészben 31 korábban földes utcában épült út, illetve tizenegy utca burkolata megújulhatott. A körzetében, a tizedik számú választókerületben immár minden utca aszfaltozott, hiszen a fejlesztés érintette a Mikes, a Tildy Zoltán, a Rakéta és a Batsányi utcákat, a Darányi és a Vasút sorokat. Emellett a felújítások érintették a Reviczky, a Török Ignác és a Dr. Francisci Dániel utcákat.

A járdafelújításról megjegyezte: immár buktatóktól, akadályoktól mentesen, sokkal biztonságosabban lehet közlekedni, ami ugyanúgy fontos az időseknek, mint a babakocsit toló szülőknek. Negyvenkét jaminai utcában újult meg a járda, a választókerületében legutóbb a Tavasz és a Franklin utcák egy-egy szakaszán. 

Mivel a források végesek voltak, és mivel Jaminában rendkívül hosszúak az utcák, jellemzően csak az utcák egyik oldalát sikerült rendbe tenni. Ezért is véli szükségesnek mind az út-, mind a járdafejlesztési program folytatásának kezdeményezését.

Gregor László önkormányzati képviselő elmondta, hogy voltak nemcsak töredezett, hanem immár balesetveszélyes járdaszakaszok is a hetedik számú választókerületben, illetve az utak egy része szintén kátyúkkal tűzdelt volt. A rendelkezésre álló források függvényében javaslatot tett, hogy tegyék rendbe a járdát többek között a Munkácsy téren; az Andrássy úton a Szabó Dezső és a Trefort között; a Kazinczy utcában a tűzoltóság felőli oldalon az Őr és az Illésházi között; a Tolnai utcai játszótéren. A helyiek örömmel fogadták a korszerűsítéseket, és szeretnék, ha a program folytatódna.

Több ütemre bontották a fejlesztéseket

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta: a Modern Városok Program keretében 7 milliárd forintot kapott Békéscsaba útépítésre és -felújításra. Az útépítési program első üteme 45 helyszínt érintett – a Vadásztól a Fürj utcáig –, a második pedig 38-at – a Csalogánytól a Hajnóczy utcáig –; és előbbieket immár forgalomba is helyezték, utóbbiaknál ez a sikeres műszaki műszaki átadás-átvétel után kezdődhet. Az útfelújítások 63 szakaszt érintettek, a Teleptől a Munkácsyn keresztül a Révai utcáig.

A járdafejlesztési munkálatokat négy ütemre bontották. Az első ütem 35 szakaszt érintett az első, a második és a kilencedik választókerületben; a második etapban 39 rész szerepelt a harmadik, az ötödik, a hatodik és a tizedik választókerületben; a harmadik ütem 56 szakaszt érintett a hetedik, a nyolcadik, a tizenegyedik, a tizenkettedik választókerületben, a negyedik etapban pedig 24 rész szerepelt a város több helyszínéről. Munkálatok immár csak a negyedik ütem keretében zajlanak, van, ahol most fognak aszfaltozni, miután a terepet előkészítették szegélyezéssel és betonozással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában