Nehéz döntések

2022.11.04. 16:09

Türelmet, megértést kért a csabai polgármester

Szarvas Péter polgármester arra kérte a békéscsabaiakat: legyenek türelmesek és megértők. A spórolást célzó döntésekre szükség volt, hogy a város működőképes maradhasson, hogy elláthassák a kötelező feladatokat. Bíznak a külső segítségben és abban, hogy csökkennek az energiaárak, akkor lehetne is enyhíteni a meghozott korlátozásokon.

L. B.

Szarvas Péter

Fotó: Für Henrik-archív

Mint megírtuk, számos intézkedés révén spórolnak Békéscsabán. Az önkormányzat – valamennyi épületét összesítve – évente 7,2 millió MWh villamos energiát, valamint 1,1 millió köbméter gázt fogyaszt – kezdte Szarvas Péter polgármester a rendkívüli közgyűlést követő sajtótájékoztatóján, hogy ezért az energiaárak emelkedése komoly pluszköltséget jelent a város számára. Az előrejelzések szerint a többlet az eddigiekhez képest elérheti a 1,5-2 milliárd forintot is. Ezért egy takarékossági csomagot fogadtak el, amely miatt bizonyos szolgáltatások nem teljesen lesznek ugyanúgy elérhetők, mint eddig.

A gyerekekről és az idősekről, betegekről való gondoskodásban viszont nem lesz visszalépés. A bölcsődékben 24, az óvodákban 22, az idősek otthonaiban 22, az orvosi rendelőkben szintén 22 fokot tartanak majd. Az irodákban 20 fok lesz a maximum, a folyosókon pedig 16. Hangsúlyozta: nem lesz sötét éjszaka a városban, igaz, a fényerőt csökkenthetik bizonyos szakaszokon 22 és 5 óra között. Adventi díszkivilágítás a Szent István téren és a környékén lesz. A buszközlekedés szintén marad, a jelenlegi menetrend szerint.

A gyermekétkeztetési feladatok ellátása sem szenved csorbát. Most tárgyalnak a szolgáltató céggel a megnőtt rezsiköltségekről, valamint arról, hogyan kezelhetők a szintén emelkedő élelmiszerárak.

Hangsúlyozta: a szociális célú tűzifakeretet 60 százalékkal növelték, illetve a mostani télre kétszer annyi tűzifát tároltak be, mint korábban. A lakhatási támogatás összegét is emelték.

Arra kérte a békéscsabaiakat: legyenek türelmesek és megértők. A döntésekre szükség volt, hogy a város működőképes maradhasson, hogy elláthassák a kötelező feladatokat. Bíznak a külső segítségben és abban, hogy csökkennek az energiaárak, akkor lehetne is enyhíteni a meghozott korlátozásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában