Szőlő-Degré sarok

2022.11.07. 12:00

STOP-táblát kérnek a lakók a csabai kereszteződésbe

Azért, hogy megelőzzék a baleseteket, helyezzenek ki az „Elsőbbségadás kötelező” helyett STOP-táblát a Szőlő és Degré utca kereszteződésében – ezt kérte a környékben élők nevében a békéscsabai Duray Zsuzsa. A városüzemeltetési osztálytól azt a választ kapta, hogy ez nem szükséges.

Licska Balázs, [email protected]

Fotó: Google map

A kérdésünkre nyilatkozó autósoktató azt mondta, indokolt lehet a STOP-tábla, mert nem kellően belátható a Szőlő utca forgalma a Degré utca felől, ugyanakkor szerinte ez érdemben nem változtatna a jelenlegi helyzeten.

Sok baleset történt itt az elmúlt években, volt, hogy a sérültet kórházba is kellett szállítani, megesett, hogy az autó az árokban, majdnem a ház udvarában kötött ki – mutatta a helyszínen Duray Zsuzsa. Hozzátette, a környékben élők szerint ezért, a további tragédiák megelőzése érdekében az „Elsőbbségadás kötelező” helyett érdemes lenne STOP-táblát kihelyezni.

Szerinte a Szőlő utcában lévő enyhe kanyar miatt nem kellően belátható a kereszteződés; és vannak, akik a Szőlő utcában túllépik a megengedett 50 kilométer/órás sebességet. Ezért annak, akik a Degrén haladva biztonságosan keresztezné a csomópontot, meg kell állnia, nem elég csupán lassítania. Kiemelte: azok, akik gyakran közlekednek arra, tisztában is vannak ezzel, óvatosak; vagyis főleg azokkal szokott probléma lenni, akik csak néha mennek arra.

Hangsúlyozta, több szempontból is érdemes lenne biztonságosabbá tenni a kereszteződést. Hiszen a közelben található a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint a Degré utcai otthon, ahova sokan mennek mozgáskorlátozottak számára alkalmas járgányokkal. De többen erre, a Degré utcán haladnak a Lencsési lakótelep felől Gyula irányába, hogy elkerülhessék a Bartók Béla úti, a Bánszki utcai és a Bajza utcai jelzőlámpákat.

Duray Zsuzsa szeretné, ha biztonságosabb lenne a kereszteződés /Fotó: Für Henrik/

Duray Zsuzsa elmondta: a felvetésére azt a választ kapta a városüzemeltetési osztálytól, hogy nem szükséges a STOP-tábla, elegendő az „Elsőbbségadás kötelező”. Ezért most várna valamilyen másféle javaslatot, hogy miként lehetne biztonságosabbá tenni a kereszteződést. Szerinte szóba jöhetne akár 30 kilométer/órás sebességkorlátozás a csomópont környékén, akár egy fekvőrendőr kihelyezése, akár egy tükör, hogy beláthatóbb legyen a sarok.

Horváth László gépjárművezető-szakoktató, önkormányzati képviselő tapasztalata szerint nem igazán problémás a kereszteződés, nem tud sok látványos balesetről. Ugyanakkor úgy véli, van annyira beláthatatlan, hogy indokolt legyen egy STOP-tábla kihelyezése. Hozzátette viszont azt is: ezzel érdemben nem változna a helyzet.

– Aki normálisan közlekedik, és érzékeli, hogy nem lát ki megfelelően, az egyébként is megáll, STOP-tábla nélkül is. Aki azonban ezzel nem törődik, azt egy STOP-tábla sem kényszeríti majd megállásra – folytatta a szakember, aki megerősítette Duray Zsuzsa meglátását, hogy gyakran közlekednek arra tanulókkal az autósoktatók.

Hozzátette, hogy önkormányzati képviselőként az elmúlt időszakban összegyűjtötte azokat a békéscsabai helyszíneket, ahol szakmai szemmel problémákat látott. Ezeken a pontokon azóta pótolták is a hiányzó jelzőtáblákat, felfestéseket, így szerinte most nincs olyan helyszín a városban, ahol azonnal megoldásra váró gondok lennének.

A városháza szerint nem indokolt

„Elsőbbségadás kötelező” helyett STOP-táblát kell elhelyezni ott, ahol az elsőbbségadásra kötelezett jármű vezetője megállás nélkül nem tudná megállapítani, hogy az elsőbbséggel rendelkező úton közlekedik-e jármű. Ilyen szituáció a Szőlő és Degré utcák kereszteződésében nem áll fenn – ezt a választ kapta Duray Zsuzsa a városüzemeltetési osztálytól.

– A városüzemeltetési osztály munkatársai a helyszínen megvizsgálták a kereszteződést. Azt állapították meg, hogy a Szőlő és a Degré utca sarkán az „Elsőbbségadás kötelező” tábla a KRESZ szabályainak betartásával megfelelően biztosítja a biztonságos közlekedés feltételeit. A kereszteződésben egyértelműen látszik az alá- és fölérendeltség, ezért nem indokolt azt STOP-táblával megerősíteni – ismertette Szarvas Péter polgármester, aki azt kérte, hogy ahogy az egész városban, úgy ezen a szakaszon is minden közlekedő tartsa be az előírásokat és legyen körültekintő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában