Regionális önkormányzati fórum

2022.11.10. 17:59

Magas árak: ki kell aknáznia a geotermikus energiát a két megyének

Energiabeszerzés, energetikai beruházások, fejlesztési források szerepeltek a napirenden azon a csütörtöki orosházi fórumon, amit Békés és Csongrád-Csanád megyei települések polgármestereinek szerveztek meg a művelődési központban.

BMH

Tájékoztatás hangzott el az energiabeszerzés fő kérdéseiről /Fotók: Für Henrik/

Erdős Norbert, a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője, valamint Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa kezdeményezte, hogy az MVM-mel közös energetikai egyeztetésen hangozzanak el a településvezetők számára a legaktuálisabb információk.

Nagyon sokan, városok, községek vezetői, térségi országgyűlési képviselők jelenlétében a szándékról beszélt Erdős Norbert: az elszabaduló energiaárak miatt is szükség van összefogásra.

– Örülök, hogy mi adhatunk itt, Orosházán ennek helyszínt. Úgy vélem, az összefogás első olyan szakasza ez, ami alapja lehet a folytatásban az összeszerveződésnek, hogy eredményesek lehessünk. Bizakodok, hogy ilyen regionális méretben sikeresen tárgyalhatunk a szolgáltatóval.

Erdős Norbert: az elszabaduló energiaárak miatt is szükség van összefogásra.

Bányai Gábor hozzátette, az a szándék, hogy olyan párbeszédet indítsanak el, ami felkészíti a települések vezetőit az elkövetkező nehéz pénzügyi időszakra az MVM-el közösen. Tájékoztatják a településeket arról, milyen EU-s források nyílnak meg a közeli jövőben, amikkel az energetikai problémáik, a dráguló energia problémakörét lehet rendezni akár a beruházásokkal. 

Bányai Gábor kormánybiztos adott tájékoztatást.

A települések komfortja érdekében, intézményeik olcsóbb és akár alternatív energiához jussanak - ez a cél. Bányai Gábor kiemelte, nem lehet az a megoldás, hogy a települések sötétbe borulnak e nehéz időszakban. Ezen is próbálnak segíteni azzal, hogy fejlesztésekkel, finanszírozási lehetőségeket kínálva indítanak beruházásokat. Fontosnak nevezte az energiaközösségek alakítását. Kiaknázandó kincsnek nevezte a geotermikus energiát, ráadásul mindkét megye jó adottságokkal rendelkezik ezen a téren.

Az MVM részéről elsőként Romhányi Róbert, a MVM kereskedelmi igazgatója visszatekintette arra, mi idézte elő a jelenlegi piaci környezetet, amiben létezniük kell az önkormányzatoknak is napjainkban. A megnövekedett energiaigényről, a stabilitás megváltozásáról, a megszokott árkörnyezet gyors változásáról beszélt, s arról, ezek a folyamatok milyen beavatkozási intézkedésekhez vezettek - elsősorban az önkormányzatokat érintően. 

A fórumon elhangzott: nem lehet az a megoldás, hogy a települések sötétbe boruljanak e nehéz időszakban.

Balla Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. dél-kelet-magyarországi fejlesztések projektvezetője bemutatta portfóliójukat, majd Szécsi Péter, az MVM ESCO Zrt. képviseletében az ESCO finanszírozás részleteiről számolt be az energiahatékonysági beruházások tekintetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában