Hamarosan bemutatják

2022.11.24. 06:44

Nyeregbe pattantak Békésben, elkészült a megyei lovasfilm

Már csak az utolsó simítások vannak hátra, és elkészül a megyei lovasfilm, a Nyeregben Békésben című alkotás. A kilencvenöt perces filmet jövő szerdán mutatják be szakmai vetítésen a Center Moziban, néhány héttel később pedig a nagyközönség is láthatja majd a helyi televíziókban a rendkívül sokrétű, a lovasélet szépségeit körüljáró mozit.

Papp Gábor, [email protected]

A Nyeregben Békésben című film mindent olyan témát igyekszik megjeleníteni, ami a lovakkal, ezzel a nemes állattal kapcsolatos – nyilatkozta hírportálunknak Major Gyula rendező-operatőr. Mint elmondta, a ló az ember legrégebbi társa, nem csoda, hogy megannyi élmény, érzelem fogalmazódik meg vele kapcsolatban.

Gyurkó Dániel producer és Major Gyula is kitért arra, hogy a forgatás nem mindennapi körülmények között zajlott, hiszen a munka a koronavírus-járvány elején kezdődött, a pandémia miatt több alkalommal is fel kellett hagyni a filmkészítésével, amit a COVID gyengülése idején azonnal újrakezdtek. A filmet több mint két éven át forgatták mintegy negyven helyszínen. Békés megyén kívül Budapesten, a Kincsem Parkban és a Nemzeti Vágtán is készültek felvételek.

 

A film elkalauzolja a nézőt Békés megye lótenyésztésének bölcsőjébe is, a mezőhegyesi ménesbirtokra. Megismerhetjük a tenyésztés kialakulásának kezdetét, annak több mint 200 éves múltját. A Nyeregben Békésben a megyében működő neves szabadidő és lovassport egyesületek tevékenységeit, programjait is bemutatja. Megszólalnak a lótenyésztők, akik a különböző fajtájú lovaik révén a legjobb tenyészeteket vezetik. Felvonul néhány hozzá kapcsolódó mesterség is, amit a lovassport nem nélkülözhet. Ezenkívül betekintést kaphatunk olyan lóversenyek programjaiba és életébe, amelyeket a települések szerveznek. Életükről, sikereikről mesélnek a filmben a Békés megyei lósport kiválóságai, olimpikonok, élsportolók, nagy reménységek.

A filmen keresztül a nézők ellátogathatnak néhány lovas edzésre, és azt is megtudhatjuk, miként készülnek fel a sportolók a következő versenyükre. A Nyeregben Békésben című film rendezője Major Gyula, producere Gyurkó Dániel, operatőrként segítette a munkát ifj. Major Gyula, szerkesztője és szakmai munkatársa Szabó Zsuzsa. A film létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Lósport Szövetség is támogatta.

Major Gyula elmondta, mindig is érdekelte az ember és a ló kapcsolata, és igény is volt arra, hogy ezt egy filmen keresztül bemutassák. Hozzátette, Békéscsabán, illetve a megyében rengeteg nívós lovastanya működik, ahol minőségi munkát végeznek, amiben érdemes betekinteni.

– Nagyon különleges lovat tartani. Érdekes, hogy korábban a tanyákon, a mezőgazdaságban dolgozók esetében mindenütt ott volt ez a kiváló állat, az ember segítőjeként. Ma már ez kevésbé mondható el – emelte ki Major Gyula. – Munkánk során azt is nagyító alá vettük, hogy milyen erős kötődés alakul ki a lovak és gazdáik között.

A rendező elárulta, a film narrátora ezúttal is Tomanek Gábor színművész, aki nagyszerű orgánumával sokat tesz hozzá az alkotáshoz. A zene, a ritmusosabb klasszikusra hajazó muzsika pedig ugyancsak fontos része az alkotásnak.

Neves vendégek érkeznek a bemutatóra

Gyurkó Dániel elmondta, a szakmai vetítést november 30-án, szerdán tartják a Center Moziban, Békéscsabán. A bemutató iránt már most is jelentős az érdeklődés, nagyon sokan lesznek kíváncsiak az alkotásra. Várhatóan Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Göttler Vilmos olimpikon, Rezgő Zoltán olimpikon egyaránt jelen lesz a vetítésen. Decemberben pedig a helyi tévékben is elkezdődik majd a Nyeregben Békésben vetítése.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában