Tudáspróba

2022.11.26. 10:17

Kvíz: ön mennyit tud az évszázad mérkőzéséről?

1953. november 25-én az „Aranycsapat” legyőzte a hazai pályán (kontinentális európai csapat ellen) akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. Mi most egy kvízt hoztunk, nézzük, ki mennyire ismeri a az évszázad mérkőzését!

G. Cs.
1.
Kezdjük egy könnyű kérdéssel: 1953. november 25-én mi lett a Magyarország–Anglia mérkőzés végeredménye?
2.
A korszak taktikai újításának számított, hogy a magyar válogatott a világon elsőként egy új felállásban szerepelt. Mi volt ez a felállás?
3.
Melyik percben született az első magyar gól?
4.
Egy magyar csatár volt a hetedik olyan játékos (öt skót és egy német futballista után), aki három gólt rúgott az angoloknak. Ki volt ő?
5.
A mérkőzést 105 ezer néző látta a Wembley Stadionban, de közülük hányan voltak a magyarok?
6.
„Költők, írjatok verseket!” – kiáltotta az éterbe a közvetítés végén Szepesi György. Hány vers érkezett ezután a Népsport szerkesztőségébe?
7.
Kik nevezték el az évszázad mérkőzésének a meccset?
8.
Ki volt az a magyar együttes, aki 6:3 címmel dalt írt a mérkőzésről?
9.
Ki volt a mérkőzés játékvezetője?
10.
1954 tavaszán az angol válogatott Magyarországra látogatott, hogy revansot vegyen a 6–3-ért. Mi lett ennek a meccsnek a vége?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában