Fórum

2022.11.25. 17:44

Felnőttképzésekkel segíti az önkormányzatok munkáját a GYSZC

Felnőttképzés az Önkormányzatok szolgálatában címmel tartottak a napokban tájékoztató fórumot a Gyulai Szakképzési Centrumban (GYSC), ahol a meghívott polgármesterek részletes tájékoztatást kaphattak arról, hogy a GYSZC hogyan tudja az általa indított felnőttképzési programokkal az önkormányzatok munkáját segíteni.

P. G.

Kovács Zsuzsanna

Forrás: GYSZC

Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta, a megyeszékhelyen kívüli szakképzést összefogó GYSZC hat iskolája területileg fedi le Békés megyét, a centrum által indított képzések pedig a minőségi szakemberképzés teljes palettáját kínálják. Mint mondta, a szakember-utánpótlás a jövő záloga, a képzésekhez való közvetlen hozzáférés lehetőséget kínál a fiataloknak és az idősebbeknek a helyben való boldogulásra, az önkormányzatoknak pedig az általuk kötelezően vagy önként vállalt feladatellátás magas szintű teljesítésére.

Simon István Tamás, a GYSZC kancellárja röviden bemutatta a megjelenteknek a szakképzés rendszerét, az oktatás és a képzés közötti elméleti és gyakorlati különbségeket.

– A célunk a tájékoztató fórummal az, hogy a települések vezetői megismerhessék a felnőttképzéssel kapcsolatos lehetőségeket, és igényeikkel keressenek minket, hiszen az új szakképzési törvény alapján a szakmajegyzékes képzéseket kizárólag a szakképzési centrumok indíthatják – emelte ki. – A lista hosszú, hiszen 177 alapszakma és 550 szakmai képzés közül választhat jelenleg az, aki bővíteni szeretné tudását.

Simon István Tamás
Forrás: GYSZC

Ezt a gondolatmenetet folytatta a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese, Jancsurák József, aki előadásában bemutatta a GYSZC által jelenleg már indított vagy éppen indítani tervezett képzések sorát, amelyek kifejezetten egy-egy önkormányzat feladatellátását segíthetik, mint például a dajka, demencia gondozó, szociális és mentálhigiénés szakápoló, tűzoltó, gallyazó-daraboló, útépítő, szárazépítő képzések. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a képzések gyakorlatorientáltak, az elmélet egy része pedig igény esetén e-learning formájában vagy digitális oktatás keretében is teljesíthető. Ugyanakkor, mivel a GYSZC Békés megye szinte teljes területét lefedi iskoláival, az sem okoz gondot, ha az önkormányzatok, akár egymással összefogva is, azt szeretnék, ha egy-egy képzés helyben valósulna meg.

A fórumot lezáró kötetlen beszélgetés alkalmat adott arra is, hogy a felmerülő ötletek a képzésekre vonatkozó konkrét igények lehetőségét vetítsék előre.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában