Újrahasznosítás

2022.11.02. 07:29

Elképesztő mennyiségű elektronikai hulladékot tartunk otthon

Még mindig sokan nem tudják, mit tegyenek az elektronikus hulladékkal, ezért jobb híján otthon tárolják a régi mobilokat, fülhallgatókat, egyéb eszközöket.

A leselejtezett, elromlott eszközöknek nem a fiókban van a helyük

Fotó: Shutterstock

A legegyszerűbben újrahasznosíthatónak talán az elektronikai hulladékot szoktuk tekinteni. Ez nem feltétlenül igaz, de arra mindenképpen erősen ösztönöz minket, hogy legalább az elektronikai hulladékunkat ne a kukába hajigáljuk. Bár a számokat elnézve, ezzel sem állunk igazán jól: globálisan az elektronikai hulladék 17 %-át(!) hasznosítjuk csak újra – írja a koponyeg.hu.

Mint felhívták rá a figyelmet, a mobiltelefonok, fülhallgatók és hasonló apróbb elektronikus eszközök könnyedén meglapulnak a fiók mélyén, a szekrényben, vagy érzelmi értékük miatt egyszerűen nem akarjuk kidobni őket. A kidobásra szánt mobilok – és most csak a mobilokat számításba véve – 30 %-át tartogatjuk adott esetben évekig is.

Nagyon sokan nem is tudják, hova is lehetne kidobni ezeket az eszközöket. Döbbenetesen sok e-hulladék kerül egyszerűen a kukába: így pedig értékes alapanyagok (arany, ezüst, réz, palládium, stb.) veszik el. Pedig nem ott lenne a helyük!

Hogy Békésben ez hol oldható meg biztonságosan és szakszerűen, arról a DAREH oldalán minden információt megtalál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában