Konferencia

2022.11.22. 12:52

Egyre több diák dönt Békéscsabán is a szakképzés mellett

Jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban a szakképzésbe felvett diákok száma – ismertette a kedden a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott konferencián a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné.

Licska Balázs

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár is tartott előadást a konferencián Fotó: Bencsik Ádám

Szakképzésben a jövő címmel tartott előadást a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné elmondta, az alapokat 2019-ben fektették le, ekkor fogadta el a vonatkozó stratégiát a kormány. A megváltoztatott rendszer pedig 2020 szeptemberében indult el. A visszajelzések alapján szerinte jó úton haladnak, folyamatosan figyelik, monitorozzák a rendszert, persze szükség van finomhangolásokra.

Elindult egy növekedés is a szakképzésbe felvett tanulók számában, átlagosan 10 százalékos – folytatta, bemutatva, hogy 50 ezerről csaknem 55 ezerre nőtt a szám. Idén tavalyhoz képest volt egy minimális csökkenés, de ez annak következménye, hogy nem tudtak felvenni annyi fiatalt az intézmények, amennyit szerettek volna. Ennek oka, hogy a gyerekek itthon nem ágazatot és szakmát, hanem középiskolát választanak, és volt olyan intézmény, ahol többszörös volt a túljelentkezés.

A következő feladat ezért szerinte az, hogy megmutassák, más szakképző intézmények is tudnak minőségi képzést nyújtani, bátran jelentkezhetnek azokba is, hiszen most azok a diákok, akik nem tudtak így szakképzésbe menni, gimnáziumokban folytatták a tanulmányaikat. Hangsúlyozta: a gyerekek és szüleik a középiskolákat értékelik, ezért jó intézményekre van szükség – és így még több tanuló megy majd be a szakképzésbe.

A technikumok esetében a legkedveltebb ágazatok között az informatika és távközlés, a gazdaság és menedzsment, a turizmus és vendéglátás, a specializált gép- és járműgyártás, a rendészet és közszolgálat szerepel. A szakképző iskolák esetében pedig a turizmus és vendéglátás, az építőipar, a gépészet, a kereskedelem, az elektronika és elektrotechnika a legnépszerűbb.

A helyettes államtitkár szerint a technikusi képzés az igazán vonzó, a szakképző iskolákban nincs akkora növekedés, mint amilyenre a gazdaságnak szüksége van. Beszélt arról, hogy a felnőtteknek ugyancsak kínálnak lehetőségeket, rövidített képzéseket: két szakmát szerezhetnek meg ingyenesen. Tavaly 31 ezer, idén immár 40 ezer felnőtt volt bent ebben a rendszerben. A legkedveltebb ágazat az elektronika és elektrotechnika, a legnépszerűbb szakma pedig a villanyszerelő.

Bár nem a leglényegesebb, de számít a gyerekek és a családok számára, hogy a diákok ösztöndíjat kapnak, a technikumok esetében ez havi 8 ezer forint, a szakképző iskoláknál pedig 16 ezer forint. Ha viszont túl sok az igazolatlan hiányzás, esetleg megbukik a tanuló, akkor ezt a juttatást felfüggesztik. Ennek eredményeként visszaesett az igazolatlan hiányzások és a bukások száma is. Elindították az Apáczai-ösztöndíjat is a hátrányos helyzetű, ugyanakkor tehetséges tanulóknak, erre pályázni szükséges.

Újdonságokról is szólt. Ilyen az okleveles technikusi képzés, amely sok ágazatban érhető el, és ezt igyekeznek az egyetemi, főiskolai képzéssel összehangolni, a tartalmat egyeztetni, felülvizsgálni. A kreatív technikumok révén a könnyűipart, a nyomdaipart szolgálnák ki, a pedagógiai technikumok pedig abban segítenek a diákoknak, hogy megismerhessék, a pedagógia területén melyik irány, melyik korosztály érdekli őket.

Alkalmazkodnak az igényekhez

A szakképzési konferenciát – amelyen részt vettek a szakképzés szereplői az oktatási intézményektől kezdve a duális partnerekig – a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A kamara elnöke, dr. Orosz Tivadar fontosnak nevezte a hasonló eseményeket, megbeszéléseket, hiszen ezeken szembesülhetnek az eredményekkel és a megoldásra váró problémákkal egyaránt. Szerinte elkötelezettek a minőségi szakképzés iránt a szakképző intézmények, a gyakorlati képzőhelyek, a kamarák. Úgy véli, elindultak egy jó irányba, lerakták a szükséges alapokat, a tapasztalatokat pedig hasznosítani kell, alkalmazkodni kell az igényekhez. Kiemelte, hogy a szakmai versenyeken remekül szerepelnek a Békés megyei fiatalok, ami minősíti a Békés megyei szakképzési rendszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában