Hulladékcsökkentési Hét

2022.11.28. 14:41

Az újrahasznosítás jegyében készítettek karácsonyi ajándékokat Békéscsabán

A Munkácsy Mihály Múzeum ebben az évben is részt vett az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű, egész Európában meghirdetett környezetvédelmi programon.

Forrás: Facebook

A november 19 és 27. között megrendezett Hulladékcsökkentési Héten ebben az évben a textilek újrahasznosítása és a fogyasztás csökkentése volt a témakör. A program lebonyolításában csatlakozott a múzeumhoz az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai tagintézményének több osztálya: a 7. A és a 7. B. osztály, valamint a 8. B-sek is.

A diákokkal átbeszélték a textilekkel kapcsolatos trendi fogalmakat, és a mögöttük lévő tartalmat. Szóba került, hogy mi a fast fashion, vagyis a gyorsan változó divat, ezt érdemes-e követni, és milyen káros hatásai vannak ennek a környezetünkre nézve. Azt is megbeszélték, hogy az upcycling kifejezés valójában az újrahasznosítást takarja, és hogy miért fontos a saját jövőnk érdekében erre tudatosan odafigyelni. 

 

„Megvitattuk, hogy mennyire trendi cuccokat lehet a turkálókban – second hand – vásárolni, és ez mennyiben járul hozzá a környezetterhelés csökkentéséhez. Mindenki egyetértett abban, hogy ahhoz, hogy megakadályozzuk az állatvilág pusztulását, inkább a természetes anyagokból készült ruhákat részesítsük előnyben, hogy minél kevesebb mikroműanyag jusson hulladékként a természetbe.

Ahhoz, hogy ezt a gyakorlatban is kipróbáljuk, kézműves foglalkozást tartottunk a diákok részére. Újrahasznosítottuk a fél pár zoknikat, az elhasznált kispárnák töltőanyagát, régi ruhákat, gombokat, melyekből remek alkotások születtek. Bebizonyosodott, hogy egy csepp fantáziával nagyszerű karácsonyi ajándékok varázsolhatók a kimustrált ruhadarabokból” – olvasható a Munkácsy Mihály Múzeum Facebook-oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában