Baptista Szeretetszolgálat

2022.11.24. 09:45

Átadták Békésen a Csillagmajor Családok Átmeneti Otthonát

Átadták a Csillagmajor Családok Átmeneti Otthonát szerdán Békésen. A Baptista Szeretetszolgálatnak ez az első intézménye a megyében, a Csillagmajor nehéz helyzetbe került családok számára biztosít átmeneti otthont, és nyújt segítséget, hogy ismét önálló életet élhessenek.

Papp Gábor

Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója  elmondta, a Csillagmajor Családok Átmeneti Otthonát a Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó Országos Szociális Intézményfenntartó Központ működteti. Mint kiemelte, a Csillagmajort Békésen, a Nevelő utca és a Csallóközi utca sarkán lévő régi, gyönyörű óvodaépületben alakították ki, amelyet a helyi képviselő-testület egyhangú döntése után tavaly áprilisban vásároltak meg az önkormányzattól.

Az ügyvezető főigazgató kifejtette, a Baptista Szeretetszolgálat és a hozzá tartozó szervezetek korábban a megyében kevésbé képviselték magukat intézményi ellátások kapcsán, azonban a szeretetszolgálat nagyon fontos missziója, az emberkereskedelem elleni küzdelem egyik programeleme már 2013 óta jelen van Békés megyében. Az elmúlt közel 10 évben emellett szoros és sikeres együttműködés alakult ki a békési önkormányzati és civil szereplőkkel egyaránt, melynek során számtalan helyzetben találtak közösen megoldásokat felmerülő problémákra. Ennek a sok éve tartó közös gondolkodásnak köszönhetően merült fel egyre többször a vezetőségben, hogy Békés megyében is fontos lenne szociális és oktatási intézményeket létrehozni.

– A békési családok átmeneti otthonának szükségességéről először 2020-ban egyeztettünk Kálmán Tiborral, Békés polgármesterével, az egyeztetések sora és a munka pedig ezt követően felgyorsult, és mostanra megszületett a Csillagmajor – fogalmazott Hári Tibor.

A megújult épület jelenleg 20 férőhelyes, ugyanakkor tervezik, hogy azt negyven férőhelyesre bővítik. Az intézményt a telken egy épületrésszel egészítenék ki, aminek alapozási munkái már elkezdődtek, a beruházás befejezésének ideje ugyanakkor attól is függ, hogy uniós pályázatukra kapnak-e támogatást.

– A Csillagmajor Családok Átmeneti Otthonában egy intézményvezető, Toszeczky Renáta, két családgondozó és három szakgondozó dolgozik hittel és szakértelemmel annak érdekében, hogy a családok minél hamarabb újra képessé váljanak az önálló életre – emelte ki az ügyvezető főigazgató.

Az átadáson Dankó Béla országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény olyan családok számára biztosít lehetőséget, amelyek tagjai valamilyen oknál fogva lakhatási problémákkal küzdenek, az intézmény és a szakemberek erre tudnak ideiglenes megoldást nyújtani. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az állam mellett is vannak olyan szervezetek, egyházak, civil szervezetek, amelyek a gondokra megoldást, segítő kezet tudnak nyújtani, és nem hagyják a bajbajutottakat magukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában