Békés megye

2022.11.30. 06:35

A tejcsokis Mikulást veszik a legtöbben

Beindult a csokitélapók vásárlása megyénkben, bár a többség az elmúlt évek tapasztalatai alapján december 5-ére, az utolsó órákra hagyja a beszerzést. Azt viszont már most több forrásból megerősítették – és az eddigi fogyásból is egyértelmű –, hogy továbbra is a valódi tejcsokis Mikulás-figura a legnépszerűbb. A legkedveltebb az 55 grammos édesség.

Nyemcsok László, [email protected]

Népszerű a nagy szakállú ilyenkor, évente mintegy nyolcmillió csokimikulást értékesítenek hazánkban

Fotó: MW

Tyetyák Magdolna, a megyénkben több üzletet is működtető Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, november elejétől megtalálhatók boltjaik polcain a csokimikulások.

– Ezeknek a termékeknek hosszú a minőségmegőrzési idejük, vannak, melyek akár 2024-ig is fogyaszthatók – hangsúlyozta az ügyvezető. – Ezért akadnak, akik azt a portékát, mely az adott évben nem fogy el, átviszik a következő esztendőre. Mi azonban ezzel nem élünk, most is csak idei gyártású édességet árusítunk.

Tyetyák Magdolna kitért arra, a valódi tejcsokis figurák a legkelendőbbek, hiszen a gyermekek ezeket jobban kedvelik, mint az étcsokis termékeket. A bevonómasszával készült édességek forgalma visszaesett, annak ellenére, hogy olcsóbbak. Az árnál maradva – ahogyan az ügyvezető fogalmazott – az átlagos fogyasztói árindex nem érte el a csokimikulásokat, kevesebb, mint 20 százalékkal drágultak. Az Élésker-boltjaiban a télapók különböző súlyt nyomnak, a minik, a legkönnyebbek a 18, a legnagyobbak 160 grammosok.  Az előre elkészített mikuláscsomagokat is sokan keresik, miként a tasakokat is, amiket megtöltenek ízlés, igény szerint a vásárlók egyéb finomságokkal is.

Évente mintegy nyolcmillió csokimikulást értékesítenek hazánkban
Fotós: Bencsik Ádám

Timár László, a békéscsabai, édességeket előállító Dolcetta Kft. kereskedelmi vezetője kiemelte, csokimikulásokat nem gyártanak, de forgalmaznak a kiskereskedők, a boltok felé. Timár László is megerősítette, hogy a tejcsokis télapót vásárolják a legtöbben. A kereslet nem csökkent, a Mikulás-nap, az advent és a karácsony olyan időszak, amikor az emberek ugyanúgy megvásárolják az édességeket, mint a korábbi esztendőkben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál közölték, évente mintegy nyolcmillió csokimikulást értékesítenek hazánkban. A Magyar Édességgyártók Szövetségének kimutatása szerint Magyarországon közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással. Az adventi időszakhoz köthető „üreges csokoládé” Mikulás-figura népszerűsége évről évre töretlen a vásárlók körében. Mint szinte minden területen, a csokimikulások esetében is jelentős a gyártáshoz felhasznált alapanyagok áremelkedése, különösen a külföldi eredetű kakaóbabé, illetve a cukoré. Előbbire a világ számos térségében idén jellemző aszály is erősen hatott, kevesebb lett a termés.

Kétízű télapó is található a piacon

A csokimikulás az üreges formacsokoládék kategóriájába tartozik, ahogy például a húsvétkor népszerű csokinyulak is. Tapasztalatok szerint mind a multinacionális, mind a magyar tulajdonú gyártók megtalálják számításukat a szezonális édességek piacán, még a kisebb gyártók is jelentős tételeket tudnak értékesíteni ilyenkor – tájékoztattak az agrárkamaránál.

Megfigyelhető a vásárlói szokások évek óta tartó változása is, amely a magasabb minőségű termékek, valamint a funkcionális élelmiszerek iránti kereslet élénkülésében is megmutatkozik. (A funkcionális élelmiszerek olyan táplálékok, amelyek egészségvédő vagy betegség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek.) Az édesipari termékeknél is teret nyert a cukormentes termékek iránti fokozott igény. Kis mennyiségben készülnek üregükben cukorkával töltött vagy kétrétegű, kétízű, valamint paleo mikulások is, a különböző táplálékallergiával rendelkezőknek is gyártanak télapókat. A mikulásoknál azonban nincs olyan gazdag ízkínálat, mint a szaloncukroknál, de ez a termékek jellegéből, és elkészítési módjából is adódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában