Új technológia

2022.11.17. 15:13

A szarvasmarhák komfortját szolgálja a vízágy is a Kisdombegyházon átadott istállóban - galériával

A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. tehenészeti telepén, a Nyéki-majorban új szarvasmarha istállót avattak csütörtökön a Vidékfejlesztési Program keretében. A 2,8 milliárd forintos beruházással úgynevezett keresztszellőztetett, alacsony profilú istállót alakítottak ki, amely egy merőben új irányzat Magyarországon. A projekt átadására Dél-Békésbe érkezett dr. Nagy István agrárminiszter, akit Erdős Norbert, a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője kísért el az avatóra.

Csete Ilona

A XXI. századi magas technológiai színvonal jellemzi az új istállót, amit Dorcsinecz Balázs (középen) mutatott meg Erdős Norbertnek és Nagy Istvánnak

Fotó: Für Henrik

A házigazda, Dorcsinecz Balázs Ákos ügyvezető köszöntőjében emlékeztetett, istálló építése mérföldkő egy állattartó telep életében. Itt az 1970-es években 350 szarvasmarhát tartottak. A folyamatos fejlesztésekkel, bővítésekkel 800 állatra bővül az állomány. A mostani beruházás 9300 négyzetméter istállót és az utakkal, a térbetonnal együtt több mint 10 ezer négyzetméter beépített területet tartalmaz.

– Amikor 2021 nyarán átvettem a támogatói okiratot, nagy várakozással és lelkesedéssel vetettük bele magunkat a megvalósításba. A Covidból fellélegezve, nem láttuk az előttünk álló nehézségeket, majd jött a háború, az energiaválság... Megterhelő időszak után most ünnepelhetünk. Az istállónk elrendezése hazánkban még újdonság, melynek fókuszában az állatok komfortja a legfontosabb – fogalmazott az ügyvezető és részletezte az innovatív megoldásokat.

Erdős Norbert bevezetőjében arról beszélt, hogy az állattenyésztési ágazat 11 százalékát teszi ki a szarvasmarhatartás.

– Békés megye a második helyen áll a 66 ezres egyedszámával, csak a Bács-Kiskun megyeiek előznek meg bennünket. 2018 óta 13 milliárd forint érkezett vidékfejlesztési támogatásra, kifejezetten a szarvasmarha-ágazatra. Ha a vállalkozói kedvet nézzük, érzékelhető, hogy van akarat. Dél-Békésben, itt, Kisdombegyház térségében ez az akarat, amit a pályázó megfogalmazott (vízágy, automatizálás vagy éppen robotika) ma már nem luxus. Modern korunk, mezőgazdaságunk feltételeihez nélkülözhetetlen. Ezzel a fejlesztéssel az Agro-Ferr Kft. képes fokozni a tej előállítását, a bevételnövelést. Sikeres történet bontakozhat ki ebből – fejezte ki reményét a politikus, majd megszólította az agrárminisztert.

– Miniszter úr! Ennek a sanyarú sorsú megyének a legsanyarúbb szegletében vagyunk, messze az osztrák határtól, egy autógyártól. Szellemi központ, egyetem sincs a közelben. Mi azt kérjük, kapja meg ez a megye, s kifejezetten Dél-Békés a vidékfejlesztési forrásokból azt, ami a megye leszakadásának az elkerüléséhez szükséges.

Dr. Nagy István reflektálva az elhangzottakra, megerősítette, azért dolgoznak minden nap, hogy ilyen, XXI. századi technológiai megújulások születhessenek.

– Minden forrást úgy igyekszünk felhasználni, hogy képes legyen a magyar vidék megújulni, képes legyen az ott élőket meg- és eltartani. Hazánk a gazdasági erejét, megújulását a vidék gazdasági megerősödésének köszönheti. Fontos, hogy az apák után fiaik képesek legyenek az adott kor technológiai színvonalának megfelelően megépíteni a legkorszerűbb telepeket. Egy hete bejelentettük, hogy az Európai Bizottság hosszú egyeztetések után elfogadta a közös agrárpolitika stratégiai tervének, forrásainak a felhasználásáról szóló tervünket, ami a biztonságos élelmiszerellátásunkat jelenti. Csaknem 1500 milliárd forint jut gazdaságfejlesztésre, mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra az elkövetkező öt évben. Ez négyszer több mint az előző uniós költségvetési időszakban – hangsúlyozta a miniszter.

Magas technológiai színvonalú telepek kellenek

A családi vállalkozás sikeres projektjére, az elnyert támogatásra visszautalva Nagy István kiemelte:

– Ha már itt, egy családi gazdaságban felépült 560 férőhelyes istálló átadásán vagyunk, akkor szólnom kell intézedéseink sorában lévő telephelyfejlesztési támogatásokról is. Versenyképességünk érdekében az európai uniós előírásoknak mindenben megfelelő, magas technológiai színvonalú telepek kellenek. Két éve jelent meg a Dorcsinecz család által is igénybe vett kiírás, amely a nagyobb léptékű korszerűsítést célozza. Az eddig megítélt támogatási összeg 358 milliárd forint, ami 680 kérelemhez kapcsolódik – jelentette be a miniszter, majd részletezte azokat a felhívásokat, kiírásokat, amelyekkel egyéb, kisebb telepek fejlesztését célozták meg.

Az előállított tej mennyisége folyamatosan nő

A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. 1993-ban alakult. Állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel, mezőgazdasági szolgáltatással foglalkozik a társaság. Éves átlagos alkalmazotti létszámuk 2019-ben 90 fő volt. A szántóföldi növénytermesztést 1124 hektáron végzik. Jelentős mértékű mezőgazdasági szolgáltatást is nyújt a cég. 1995-ben kezdték állattenyésztési tevékenységüket, a tejhasznú szarvasmarhatartással 2008 óta foglalkoznak. Jelenleg 425 példány tejelő tehén, 184 példány 12-24 hónapos nőivarú szavasmarha és 33 példány 24 hónapnál idősebb szarvasmarha üsző alkotja az állományt. A fejlesztéseknek köszönhetően az előállított tej mennyisége folyamatosan nő: 2018-ban 3 millió 214 ezer 542 liter, 2019-ben 3 millió 482 ezer 439 liter volt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában