Sarkad

2022.10.23. 16:22

Zalai Mihály: 1956 az igazság kimondásának forradalma volt

Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából Sarkadon, a Béke sétányon vasárnap tartott városi rendezvényen a gimnázium tanulói adtak műsort, majd beszédet mondott Zalai Mihály.

L. B.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke Sarkadon mondott beszédet

Forrás: BMÖ

Fotó: Gubis Mariann

A Békés megyei közgyűlés elnöke megemlékezett a közelmúltban elhunyt Wittner Máriáról, aki a fővárosban fegyverrel is harcolt, valamint a szintén idén eltávozott Fekete Pálról, a Békés megyei forradalmi bizottság elnökéről. Ők nemcsak tanúi, de a legigazabb hősei voltak az 1956-os forradalomnak;  akiket a hosszú börtönévek, a verések, a megaláztatások sem törtek meg. 

Kiemelte: az 1956-os az igazság kimondásának forradalma volt. Az igazság felszabadít, és ezt a mámorító érzést vitték magukkal a a hősök a siralomházba és a börtönökbe. Az igazság kimondásának szentelték életüket akkor is, amikor már szólni lehetett, tanítottak történeteikkel, életükkel, személyes példamutatásukkal. Feladatuk volt: mesélni, tanítani, útravalót adni, hogy érdemes élni egyénként, közösségként, nemzetként. Nem gyarmatként, hanem önálló döntéseket hozva, amennyire csak lehet szabadon és függetlenül.

Hangsúlyozta: hálásnak kell lenni az áldozatukért, ahogy a sarkadi forradalmi bizottság elnökének, Tanító Árpádnak is. Mindannyian honfitársaink voltak, akik mára hőseink lettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában