Kézművesek

2022.10.01. 16:57

Veterán meseautóval gurultak be az orosházi mézesnapra a királynők - galériával

A X. Viharsarki Mézesnapra invitálták a méhészeket, az idei gazdag program iránt érdeklődőket szombaton. A Kisszik utca, a Königin telephelye megtelt kisgyermekes családokkal, szakemberekkel, portékáikat kínáló kézművesekkel. Jubileumát ünnepelte a kezdeményezés, meghívást kaptak egykori egyesületi vezetők és mézkirálynők is.

Csete Ilona [email protected]

Meseautó vitte a hölgyeket a rendezvény helyszínére

Fotó: Cs. I.

Mint a szorgos méhek, úgy iparkodtak megvendégelni a szombati piacon a vásárlókat a mézkirálynők. Mézes puszedli volt az országos mézkirálynő, Mohácsi Klaudia, valamint a diák mézkirálynők, Cuc Dorina és Csizmadia Zsófi kosarában. Megjelenésük sokakban kedvet ébresztett arra, hogy ellátogassanak a mézesnapra. Majd egy pompás veteránautóba ülve, egy veterán motor felvezetésével, az orosházi fúvósok zenéjével kísérve érkeztek meg a hölgyek a rendezvény helyszínére.

A X. Viharsarki Mézesnapon sokan kóstoltak idei mézeket, láthatták a XXI. századi méhészeti eszközöket, de felsorakoztatták a szervezők a régmúltat idéző szerszámokat is. Szakmai eszmecserék zajlottak a látnivalók körül. A gyerekeknek játékos élményeket kínáltak.

Az Orosháza és Környéke Méhész Egyesület e jubileumi alkalomra, a X. Viharsarki Mézesnapra meghívta a civil szervezet egykori elnökeit, titkárait és a mézkirálynőket. Őket a színpadon köszöntötte Jakóné Varga Erika jelenlegi titkár. Elsőként Szluka Csabát (2007-ig irányította az egyesületet), Molnár Józsefnét (ő három elnök mellett végezte a titkári teendőket), Kasuba Dórát (2013-ban az első mézesnapon ő volt a diák mézkirálynő), Berke Zsoltot (az ő vezetése alatt szervezték az első Viharsarki Mézesnapot), Bessenyei Angelikát (2015-2019 között volt titkár), Muszka Kálmánt (ő 2018-ig volt elnök). Cuc Dorinát, az idén leköszönt mézkirálynőt is üdvözölték, valamint Rajki Józsefet, aki 2018 óta tölti be az elnöki tisztséget.

A rendezvény rövid történeti áttekintését Muszka Kálmántól hallhatták a résztvevők. Elmesélte, milyen buktatói voltak a kezdeteknek, és miként nőtte ki magát e lelkes kis civil csapatnak és támogatóiknak a jóvoltából egyre nagyobbra, országszerte egyre elismertebbé a mézesnap.

Ágazati aktualitásokról is szó volt

A házigazda, Varga János a méhész szakmának kínált eszközfejlesztésekről szólt, majd egy kis műsort követően előadásokat tartottak szakemberek. Az országos elnök, Bross Péter pedig az ágazati aktualitásokról beszélt. Megkoronázták a megválasztott új diák mézkirálynőt, Csizmadia Zsófit, és kihirdették A méhek és a virágok című alkotói pályázat nyerteseit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában