Néptánc

2022.10.25. 10:08

Tánccal, zenével, díjakkal ünnepelték a kultúrcsoport hetvenötödik születésnapját Méhkeréken - galériával

Tánccal, zenével, díjakkal és kitüntetésekkel ünnepelte Méhkerék a néptánccsoport elődjét is magában foglaló kultúrcsoport megalakulásának 75. évfordulóját. A szombati rendezvényen a helyi tánccsoportok mellett a megye több pontjáról érkezők, de még a Timár és a Magyar Állami Népi Együttes is színpadra lépett a falu központjában. A mostani, jeles évfordulókkal tűzdelt év több elismerést is hozott a méhkeréki néptáncnak, amelyek közül kettőt az eseményen adtak át, illetve a település szintén adományozott kitüntetést.

Licska Balázs, [email protected]

Számos néptáncegyüttes fellépett a szombati nagyszabású méhkeréki rendezvényen

Fotó: Gábriel János

A Nyisztor György Emlékév keretében életre hívott születésnapi programban elsősorban az 1947. október 20-án megalakított Méhkeréki Kultúrcsoport és az annak keretében létrejött néptánccsoport életútjáról, valamint a méhkeréki néptánc és népzene növekvő népszerűségéről, továbbá az így elért megbecsüléséről emlékeztek meg a házigazdák több együttes, és a méhkeréki zenét, zenészeket jól ismerő Sebő Ferenc népzenekutató, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas énekes-dalszerző személyes közreműködésével.

A születésnap örömében osztozó vendégszereplők mindannyian kapcsolódnak a méhkeréki tánckultúrához, saját repertoárjukban is szerepeltetik a nemzetiségi jegyeket hordozó táncokat. Színpadra lépett a gyomaendrődi Körösmenti Táncegyüttes, a gyulai Harruckern Táncegyüttes, az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyüttes, valamint a Mitica Lányai néven alakult formáció. Nagyszabású előadással köszöntötte az ünnepelteket a Magyar Állami Népi Együttes, amely alátámasztva a méhkeréki táncok népszerűségét, szintén színpadra állított egy ilyen blokkot.

A Timár Együttes méhkeréki kapcsolatai évtizedekre tekintenek vissza, hiszen a néptánckutatók között kiemelkedett Timár Sándor szerepe, aki már az 50-es évektől járt a faluba gyűjteni, és meghatározó szerepe volt a méhkeréki táncok elterjesztésében. Nem véletlen, hogy az együttes egy méhkeréki és eleki táncokon alapuló Timár Sándor-koreográfiát mutatott be a rendezvényen.

Tát Margit polgármester szerint érdemes szót ejteni a hazai táncosok előadásáról is, hiszen ritkán látható egy színpadon a két együttes. A közönség nagy örömére most mindkét tánccsoport, a Nyisztor György Hagyományőrző Néptánc Együttes, valamint a Méhkerék Hagyományaiért és Kultúrájáért Egyesület is színpadszaggató előadással állt elő a neves ősök tiszteletére. A fináléban pedig mindenki együtt táncolt, még olyan néptáncosok is csatlakoztak a fellépőkhöz, akik csupán ajándékkal érkeztek felköszönteni az ünnepelteket.

Kitüntetésekben sem volt hiány szombaton. Miután a méhkeréki román néptánchagyományok felkerültek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, most „Tiszta forrás település” címet kapott Méhkerék. A Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete és a Néprajzi Múzeum által koordinált elismerést az intézet igazgatója, dr. Richter Pál, valamint a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, Kozma György adta át Tát Margit polgármesternek. Az így kapott márványtáblák hamarosan már a művelődési ház falát díszítik.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség díját pedig Timár Mihály adta át ifjabb Papp László együttesvezetőnek, elismerve a 75 éve alakult kultúrcsoport örökségét gondozó Nyisztor György Hagyományőrző Néptánc Együttes munkáját. A hosszú évtizedek alatt elért eredmények és az azokhoz kapcsolódó erőfeszítések köszöneteként a szervezők – a települési önkormányzat mellett a nemzetiségi román önkormányzat és a Méhkeréki Románok Egyesülete – ajándéktárggyal ismerték el az aktív és már leköszönt zenészek, táncosok, együttesvezetők, koreográfusok és a tánccsoportot segítő művelődési házvezetők munkáját.

Az ünnep keretében a Méhkerék Község Kultúrájáért kitüntető címet is átadták. Ebben az évben Martyin Emília néprajzos főmuzeológus, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum méhkeréki születésű igazgatóhelyettese kapta a település elismerését. A szakember hosszú évtizedek óta aktív résztvevője a méhkeréki népi kulturális emlékek gyűjtésének, megőrzésének és népszerűsítésének, és ma is tevékenyen részt vesz a tudományos jártasságot és a több évtizedes ismeretanyag felhasználását igénylő feladatokban.

Az ünnepséget is megnyitó településvezető úgy vélekedett, a méhkeréki néptánc több mint egy-egy tánccsoport művészete, több mint egy színpadi előadás.

– A méhkeréki néptánc nem kevesebb, mint a községet újratelepítő őseinktől ránk maradt, a nemzetiségi gyökereinket is megtestesítő kapocs, annak a kultúrának egy gyöngyszeme, amitől méhkerékiek vagyunk. Éppen ezért kötelességünk féltve és gondosan őrizni – fogalmazott Tát Margit polgármester.

A néptánc ünnepét több kísérő program színesítette a szombati méhkeréki rendezvényen. Így újra látható volt a Nyisztor 100 című fotókiállítás, ami Nyisztor György néptáncos, a Népművészet Mestere életét és táncos életútját foglalja össze. Továbbá Méhkerékre érkezett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület bútorfestő közösségének templomkazetta-feldolgozásait bemutató, Az ecsettől a mennyezetig című vándorkiállítása. A Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület pedig népi kézműves alkotóházba várta a közönséget.

A nagyszabású néptáncos-népzenés rendezvény szervezését támogatta a Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Román Önkormányzat, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában