Tóth György

2022.10.31. 12:16

Ötven évet töltött a lovaséletben a szabadkígyósi vágtázó

Él egy alig több mint kétezres Békés megyei településen egy idős úr, aki egykoron motorja volt egy általa alapított lovas sport egyesületeknek, melyeket azért hozott létre, hogy másokkal is megismertesse és megszerettesse azt a műfajt. A lovas sport egy időben talán a legnépszerűbbnek számított, amit gyerekkorától nagy szenvedéllyel művelt. Tóth György a maga korában az egyik leghíresebb vágtázó volt, nemcsak Békésben, hanem Csongrádban is jól ismerték a nevét. Számtalan megyei, de területi versenyt is nyert a pályafutása során. Ha megjelent valahol, mindenki tudta, hogy nem nyerhet más, csak a Tóth Gyuri!

Gajdács Pál

Szabadkígyós egyik csendes utcájában él a 84 esztendős Tóth György. Kedvesen fogad, hellyel kínál, és rögtön egy kötegnyi régi fényképet rak elém, ami az elmúlt hatvan sportos év magántörténelmét foglalja keretbe.

– Az elsőn, amit kezembe veszek, egy fess fiatalember üli a Lovat, a Mannát, mellyel éppen az 1948-ban alapított Békés Vármegye Tenyészdíjáért versenyzett.

– Ha egy ló, ugyanazzal a lovassal az egymást követő három évben megnyeri a tenyészdíjat, akkor végleg övé a trófea – elevenítette fel a régi történetet Tóth György. – Kétszer már megnyertem, s a hatvanas évek elején rendezett versenyen a harmadikért, egyben a trófeáért küzdöttem. Meg is lett volna az első hely, ha a zsűri nem olyan, amilyen. Az orosházi téesz Pestről hozott le kölcsön egy telivért erre a döntő szeghalmi versenyre, mert a saját lovaikkal nem tudtak volna legyőzni. A céltól mintegy száz méterre az élen haladó lovam belecsúszott egy tölcsérszerű gödörbe, és fenékre esett. 

A verseny közben nem volt barátság.

– Én fennmaradtam, a ló felugrott, a rivális pedig utolért. A célba érés után a közönség azt mondta, hogy az én lovam orra volt előrébb, a zsűri viszont azt, hogy az ellenfelemé. Az enyém maszek ló volt, a riválisé pedig „téeszló”. Nehogy már egy maszek elvigye a téesz elől a vándordíjat! Azt hittem, hogy a közönség felborítja a zsűriasztalt! Később még háromszor nyertem ezen a versenyen, kétszer a székkutasi gazdálkodó Lázár Lajos bácsi, kétszer Balogh Lajos gazda, majd egyszer a Gyulai Állami Gazdaság lovával.

Tóth György 1958-ban kezdte a galoppozást. Már gyerekként is nagyon szerette a lovakat. Akkoriban sok gazdálkodó ember élt. Csak hogy ló közelében lehessen, elment egy gazdához vezetni a lovat fél napig is azért, hogy felülhessen a hátára. Egy gazda, aki huszár volt valamikor, kezdte el tanítgatni a gyulai határban, aki már akkor látta, hogy jó lovas lesz belőle. Annyira össze volt szokva a lovakkal, hogy csak kötőféket használt, s a szőrén megülve a lovat, vitte be itatni. Minden alkalmat megragadott, hogy lovagolhasson, persze akkor még eszébe sem jutott, hogy valaha versenyezni fog.

Régi történetet mesél: a békéscsabai repülőtér mellett a Gyulai Állami Gazdaságnál dolgoztak juhász édesapjával. Egy ízben az istállóból „elkötötte” a munkát ellenőrző brigadéros lovát.

– Felnyergeltem, s csak azt látták, hogy a kis szürke megy, mint a villám! – csillant fel a szeme. – Tudták, hogy én vagyok! Tizennégy éves voltam akkor. A kengyelszárakat megcseréltem, mert a szíj odacsípte a lábam szárát. A brigadéros ezt azonnal észrevette, de nem bántott, csak figyelmeztetett, a cserével a lónak az oldalát sebzem meg.

Gyuri bácsi a lovas szövetség egyik akkori prominense, Bencsik Miska bácsi révén kezdhetett el versenyezni, aki a Mezőmegyeren túl lakó Szász Imre magángazdát ajánlotta, nála lovagolhat.

Tóth György 24 évig kis túlzással le sem szállt a lóról.

– Olyat lovat adott alám, aki versenyen soha nem ment. A lovat a szárral „etetni” kell amikor iramban megy – mutatja, mintha most is a lovon ülne. – Ezt az egyet nem tudtam, de ezen kívül minden ment. Ki is jelentette, hogy a „Te leszel az én lovasom!” Pár hónappal később, 1958-ban, Gyulán ló és lovasa is debütált, és mindenki – öreg lovakat is –, legyőzött! A célba érkezés után örömömben meg sem tudtam fogni a lovat és a kapuban majdnem elütöttem az éppen érkező rendőröket, az egyik közülük történetesen az egyik a bátyám volt!

Sok kedvenc állata volt, az egyik ilyen a Manna nevű ló.

– Lázár Lajos bácsinál lovagoltam Mannát, akivel a vándordíjas versenyen kétszer győztem, de ugyanúgy kétszer nyertem ezen a versenyen a Regélő nevű sötétbarna kancával is, ami szintén verhetetlen volt. Vele az orosházi nemzetközi versenyen – melyen jugoszlávok, oroszok, csehek és románok is indultak –, ezerhatszáz méteren „megraktam” az összes külföldi népet! Regélővel sok bajnoki és egyéb versenyt nyertem ezerhaton, ami a legfontosabb szám volt a galoppban. Mindenki azt várta a versenyen.

Edzésre motorral Csorvásra járt Balogh Lajos bácsihoz minden másnap. Két, még „töretlen” lovát kapta meg, mindkettőt betörte.

Tóth György elárulta, verseny közben nem volt barátság.

– Unokabátyám kért, hogy „Segítsél már testvér a kanyarban elfordítani a lovat, mert elég nehezen fordul az enyém.” „Mit mondtál?” – kérdeztem vissza. „Hogy segítsél, testvér!” „Nincs testvér, majd csak ha leszálltam a lóról!” –válaszoltam.

Akkoriban 8-10 ló indult egy futamban, de ma már a közönség elpártolt, mert megszűntek a galoppversenyek, nincs már ló. Akkor fél napos lovaseseményeket rendeztek, folyamatosan mentek a számok, a galopp, fogat és díjugratás felváltva, utoljára hagyva a fő számot, az ezerhatot! Tombolt a nép!

– A lóval össze kell szokni, mert a ló az embernek barátja – jegyezte meg. – Tudnom kell a gondolatát, de neki is tudnia kell az enyémet! Ha már mentünk a startra, a ló már tudta, hogy hamarosan indulunk, mert felállt a füle. Nagyon okos a ló! Az egyik versenyen a cél előtti utolsó kanyarban voltunk, amikor mondtam, „Manna, gyerünk!”, odalöktem neki a szárat, és faképnél hagytam a sokkal tapasztaltabb lovakat és lovasokat is, de ugyanez volt a Regélővel is.

Tóth György visszavonulása után csatlakoztak a Békéscsabai Lovas Klubhoz, majd onnan visszacsábította az akkori szabadkígyósi falu első embere, Hocz István, hogy alapítson itt klubot.

– Egy hét alatt összeverbuváltam hatvan tagot – beszélt egy új korszak kezdetéről a lovasember. – Később az új polgármester már annyira nem szerette a lovakat. Átmentünk Újkígyósra, ahol Bozó Imre, akkori polgármester tárt karokkal fogadott bennünket, s ott alakítottunk egy egyesületet.

Huszonkét évig igazgatott lovas klubot. Rengeteg versenyt rendezett. Büszke arra, hogy Újkígyóst lovasfellegvárnak nevezték. Ha Szabadkígyóson, ha Újkígyóson volt verseny, mindig megtelt a pálya környéke. Rendeztek aztán fogathajtó versenyt a szabadkígyósi kastélyban is. Később egyre kevesebb lett a ló, majd a lovas is, fogytak a támogatók, nem volt már érdemes galoppversenyt rendezni.

– Korábban nem így volt, ha mentem a téeszelnökhöz, hogy kérjek két birkát a lovasversenyen a pörkölthöz, csak ennyit mondott: „Hány kell?”. Kaptunk kettőt, egy harmadikat meg kifizettem. Az utolsó versenyt másfél évtizede Mezőmegyeren rendeztük.

Tóth György 24 évig kis túlzással le sem szállt a lóról.

A lovaséletben ötven évet töltött – miközben végezte tisztességgel a civil munkáját Békéscsabán, az ÉPFU-nál, az építőipari szállítási vállalatnál, ahol egyébként lovakkal dolgozott fuvarozóként – ebben benne van a versenyzés, a klubvezetés, a lótartás és az idomítás is. – Ilyen embert nem talál most a környéken! Lovat sem tartok már. Hiányoznak nagyon, de már nem tudnék tartani.

Szép fiatal életem volt ezzel a sporttal! Az idősebbek, ha velük manapság találkozom egy-egy versenyen, még ma is emlegetik, „Hogy volt a Regélővel és a Mannával?”

Örökölték a ló és a versenyzés szeretetét

Tóth György 1958-ban kezdte el a galoppozást, ugyanabban az évben megnősült.

– Hatvan és fél évig éltünk együtt a feleségemmel – s itt elérzékenyül – aki három éve meghalt. Mindig jött velem a motoron és velem együtt örült! A család többi tagja is nagyon szerette a lovassportot. Először az idősebbik fiam, György kezdett el galoppozni. A pályafutásom befejezése után vettem egy csikót, majd az ő fiát lovagolta György fiam, akinek nem volt ellenfele a megyében, az orosházi nemzetközin tizennyolc lóból, nagy telivéreket is legyőzve a második helyen végzett. Ezt a lovat egyszer elvitték kölcsönbe Budapestre, ahonnan soványan érkezett vissza. Én újra felépítettem, mindent megkapott, amire szüksége volt. Lovagolt később a Sándor fiam is. De jó lovas lett a György fia, Gyuri is. Sándor fia, Krisztián szintén ügyes versenyző volt, nyert tenyészvándordíjat is. Emlékeim szerint három-négy évvel az orosházi augusztus 20-ai versenyen történt, hogy a családból hárman – György és Sándor fiam, illetve Dani unokám – indultak egy futamban. Hamar abbahagyták, mert fogytak a lovak, fogytak a galoppversenyek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában