Fesztivál

2022.10.08. 15:29

Nem kisebb, mint négyszáz literes rézüstben készítettek sajtot Magyardombegyházon - galériával

Négyszáz literes rézüstben készítettek sajtot, illetve többféle terméket kóstoltattak Magyardombegyházon, ahol szombaton első alkalommal szerveztek sajtfesztivált. A faluban pár éve egy sajtműhelyt alakítottak ki, az alapokat anno a közfoglalkoztatási projektben rakták le.

Licska Balázs [email protected]

Négyszáz literes rézüstben készítettek sajtot a magyardombegyházi fesztiválon

Fotó: Für Henrik

Réthy Pál, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, van egy képe 2015-ből, hogy akkor miként nézett ki a falu – közel sem úgy, mint most. Hangsúlyozta, a közfoglalkoztatás fontos szerepet kapott a településen: állattartásba, kecsketartásba kezdtek, emellett pedig célként fogalmazták meg, hogy a hozzáadott érték révén feldolgozott termékeket is előállítsanak. Ezért felvették a kapcsolatot a szakemberekkel, képzéseken vettek részt.

Hat éve 100 millió forintos támogatásból létrejött a sajtüzem egy 160 négyzetméteres épület rendbe tételével, amit 2019 óta szociális szövetkezet működtet. Ezzel felkerült Magyardombegyház az ország sajttérképére. Pár éve fogadórészt építettek ki, majd vendégek elszállásolására is alkalmas házakat, így a turizmusba szintén bekapcsolódott a falu. Kiemelte, Magyardombegyház magas szintre jutott el, minőségi termékeket állítanak elő a sajtműhelyben.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő szerint 2010 után a közfoglalkoztatási projekteknek hála megmozdult valami, értékek jöttek létre, amit a rendezvényen a házigazda Magyardombegyház mellett több környékbeli település is megmutatott kiállításával. Aláhúzta: a programok révén jelentős beruházások érkeztek Magyardombegyházra, a falura komoly figyelem irányult. Azt kívánta, hogy a község ugyanolyan ütemben fejlődhessen tovább, mint az elmúlt években.

A megyei kormányhivatalt vezető főispán, dr. Takács Árpád szerint mindig is makacs emberek laktak a településen, akik ezernyi tennivalóval, ötlettel építették azt a jövőt a falunak, amelyben most élnek a helyiek. Akik ki merik mondani, hogy Magyardombegyház a világ közepe. A makacsság mellett jellemzi őket a józanság, a tenni akarás, a soha fel nem adás. Ugyanis ki gondolta, hogy létrejön egy sajtműhely, amellyel új identitást építenek, tervezve a jövőt. Hangsúlyozta: az országban egyedülálló, hogy egy település egy közfoglalkoztatásban készült terméke köré szervez fesztivált.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke szerint mindig kérdés, hogy az a termék, amit a fesztiválon a középpontba állítanak, mennyire valódi, mennyire érzik a helyiek a magukénak. Úgy véli, hogy Magyardombegyházon a sajt ilyen. Hangsúlyozta: a falu a példa arra, hogy ha egy településnek volt ötlete és munkabírása, akkor a célok eléréséhez megkapta a kellő támogatást. Azt mondta, hogy minden településnek van olyan értéke, amely csak rá jellemző, vagy ha nincs, akkor ki lehet találni ilyet. Úgy véli, Magyardombegyház a sajtműhellyel identitást is kapott, amellett, hogy munkahelyeket hoztak létre.

A Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület elnöke, dr. Kukovics Sándor szerint a fesztivál azért remek gondolat, mert így a látogatók viszik a magyardombegyházi sajtműhely és az itt készült termékek hírét. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke elmondta, Magyardombegyház az egyesület tagja. Szeretnék a sajtkultúrát emelni, azaz az előállított sajtok minőségét javítani, ezért fogadnak külföldi szakembereket, szerveznek versenyeket rendszeresen.

Kóstoltattak a fokhagymástól a chilisig

Dinyés Ildikó polgármester kifejtette, a sajtműhely a közfoglalkoztatási projektekből nőtte ki magát, immár szociális szövetkezet működteti. Korábban tartottak kapunyitogató programokat, kézműves vásárokat, most pedig egy sikeres pályázatnak köszönhetően első alkalommal szerveztek fesztivált, amelyen nemcsak az önkormányzat, hanem a szakma is képviseltette magát.

– A boldogság kulcsa a saját kezünkben van. Mindenkinek hozzá kell tennie valamit képességei, tudása alapján ahhoz, hogy a közösség boldogulhasson – fogalmazott a rendezvényt megnyitó beszédében.

A fesztiválon négyszáz literes rézüstben készítettek sajtot, de kóstoltattak is magyardombegyházi termékeket, volt a palettán fokhagymás, lilahagymás, medvehagymás, zöldfűszeres, chilis, illetve füstölt, érlelt, krém és natúr egyaránt. A gyermekekre népi játszóház várt, voltak egészségügyi szűrések is, illetve mindenki találhatott szórakozási lehetőséget a színpadi fellépők révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában