2022.10.01. 18:58
Megnyitották a töltött káposzta és kolbászkészítés szezonját Szarvason
Gyúrtak, fűszereztek, töltöttek, főztek és sütöttek is szombaton a szarvasi piaccsarnokban.
Fotó: V. E.
Immár a XVI. Idénynyitó Töltöttkáposzta-főző és Kolbászkészítő Fesztivált szervezték meg szombaton, Szarvason. Szigeti Erika, a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző és Nemzetiségi Egyesületének tagja elmondta, 19 csapat nevezett be az idei rendezvényre finomságaival. Érkeztek versenyzők többek között Erdélyből és Szerbiából, valamint a helyiek és környékbeli települések is képviseltették magukat.
A kategóriák szerint készítettek, illetve hoztak töltött káposztát, sült kolbászt, disznótoros süteményt és fogópálinkát melyeket a hét tagú zsűri – Rózsa György (zsűrielnök), Urbán Ildikó, dr. Lipcseiné Czifra Magdolna, Biacsi László, Gécs László, Várkonyi Tibor és Tomasovszki Toma András értékelt.
Utóbbi a hagyományok szerint kolbászkirályt is hirdetett a tavalyi szárazkolbász ízek alapján. Hozzátette, a fesztiválra érkező látogatók sem maradtak éhen, hiszen az egyesület töltött káposztát, sült kolbászt és hurkát kínált mindenkinek.
Mindeközben barátságok szövődtek a csarnok sorai között, és a csapatok meghívták egymást saját rendezvényeikre. Ami pedig idén sem maradhatott el, az a déli nótaszó, amit Závoda Ferenc ötlete alapján minden csapatnak elhúzott a zenekar saját standjánál és persze saját dalválasztással.
A fesztivál megnyitóján Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző és Nemzetiségi Egyesületének elnöke és a rendezvény házigazdája kifejtette, a 16. alkalommal találkoznak Szarvason egy olyan eseményen, amivel megnyitják a töltöttkáposzta-főzés, a kolbászkészítés és lényegében a disznótorok idényét. Öröm számára, hogy évről-évre nagy érdeklődés övezi rendezvényüket.
Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára elmondta, a kolbász egy nagyon régi szó, még a török nyelvből került hozzánk, és eredetileg azt jelentette, hogy harapás. Amikor azonban ő meghallja ezt a szót, az jut eszébe, hogy a béke étele. Azért, mert amikor például egy gazdafórumon vannak éppen, a gazdaság nagy dolgait boncolgatva, és a konyhából belopódzik a sült kolbász illata, hirtelen mindenki engedékenyebbé és nyitottabbá válik.
Majd, amikor elfogyasztják ebédként, már a világ minden gondját meg tudnák közösen oldani. Hozzátette, hasonlóképp van ez a töltött káposztával is. Ez utóbbira érvényes az, hogy mindenkinek a sajátja a legjobb, de legyen az kicsi, vagy nagy töltelék, paradicsomos vagy sem, biztosan nem marad belőle a tányéron. A szarvasi töltöttkáposzta-főző és kolbászkészítő fesztivál tehát véleménye szerint egy nagyon fontos esemény, és szép hagyományoknak ápolója, szervezőivel együtt.
Farkas Sándor parlamenti államtitkár kifejtette, amikor meghívást kapott erre a fesztiválra, régi emlékeket idézett fel, melyek szerint Szarvas mindig az egyedi rendezvényeiről híres. Emellett a város nagyszerű vendéglátása, konyhája és Körös-partja is utánozhatatlan. Hozzátette, a kolbász és a töltött káposzta minden magyar ember konyhájában megfordul, és a hozzájuk kapcsolódó hagyományok ápolása és örökül hagyása mindannyiunk számára fontos. A szarvasiak pedig ezen hagyományok megőrzésében élen járnak, ízviláguk a fenti ételek esetében különleges, tehát aki részt vesz a töltöttkáposzta-főző és kolbászkészítő rendezvényükön, az csak nyerhet.
Babák Mihály polgármester hangsúlyozta, a fesztivál napja az idei évük egy újabb ünnepe, melyet szintén átjár a város újratelepítése 300. évfordulójának hangulata. Hozzátette, a szarvasiak szeretnek jól élni, amihez kell például biztonság és egészség, de kellenek hozzá a jó ízek, ételek, italok és kedv is. A szarvasi gazdák egyesületének rendezvénye pedig ezeket magába foglalja, ezért ott mindenki jól érezheti magát.
Rózsa György műsorvezető, szerkesztő, producer elárulta, ínyenc emberként örömmel fogadta el a zsűrielnökségre szóló felkérést, főként azért, mert ismét egy szarvasi rendezvényre érkezhetett. Érkezésekor pedig öröm volt számára azt látni, hogy a fesztiválra Erdélyből is érkeztek, hiszen családja partiumi, így amikor ott, vagy a közeli Erdélyben jár, mindig hevesebben dobog a szíve, ahogy az ottani emberekkel bárhol találkozva is.
Végül Gaál Roland járási hivatalvezető pohárköszöntőjében elhangzott, azért jó, ha a fesztivál által is közvetített hagyományok megmaradnak, mert igazi, minőségi ételt akkor tudunk enni, ha azt saját magunknak készítjük el. Ha tudjuk azt, hogyan kell például fűszerezni és jól megfüstölni a kolbászt, illetve összerakni egy töltött káposztát. Ezek mind olyan tudások, amik szerinte nem veszhetnek el a világunkból.
A szarvasi Fidesz csoport tagja, Csernus Zsolt képviselő elmondta, szárazkolbásszal, fogópálinkával (barack) és friss kolbásszal is beneveztek a versenyre, utóbbiból tíz kilogrammot gyúrtak be a helyszínen. Elárulta, a kezdetek óta, így 16 éve járnak és neveznek a töltöttkáposzta-főző és kolbászkészítő fesztiválra, és számos sikerélményük is volt már a megmérettetéseken. Tavaly például különdíjat nyert szárazkolbászuk, de friss kolbásszal is nyertek már.
A helyi Medius Mosoda csapata most először nevezett be a fesztivál versenyére, amire kilencen érkeztek, és együtt készítettek kolbászt, töltött káposztát és kapusznyikát. Káposztából 60 tölteléket főztek, kolbászból pedig 15 kilogrammot gyúrtak, mindet saját, hagyományos receptek alapján.