Andrássy, Belvárosi

2022.10.27. 18:01

Két békéscsabai gimnázium került a legjobb száz közé

A szempontok között figyelembe vették a diákok kompetenciaméréseken matematikából és szövegértésből elért eredményeit.

L. B.

Forrás: 123rf.com

Két békéscsabai intézmény került az ország száz legjobb gimnáziuma közé a HVG rangsora alapján: a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium a 92., a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium pedig a 97. lett. A szempontok között figyelembe vették a diákok kompetenciaméréseken matematikából és szövegértésből elért eredményeit; a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelvi érettségi eredményeit; valamint a felvételi eredményeit.

Az Andrássy igazgatója, Szabó László kiemelte, a listán többségben vannak a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok, csak a négy évfolyamosokat nézve az Andrássy a második helyen áll. Hétszázan tanulnak a gimnáziumban, és annak ellenére, hogy ekkora a merítési lehetőség, rengeteg a tehetséges diák. Ezért szerinte ekkora intézményként a legjobb százban lenni óriási siker a tanulóknak és a szüleiknek, valamint elévülhetetlen szerepe van ebben a pedagógusok lelkiismeretességének, szaktudásának és kitartásának. Büszke az elért eredményért az intézmény teljes közösségére. Fontosnak ítéli, hogy a fiatalokat univerzális műveltséggel vértezzék fel. Az intézményben pezsgő közösségi és diákélet zajlik, és a fiatalok rendezvényein – akár a Rózsa-héten, akár a Garabonciás napokon – is visszaköszön, hogy a tanulók mennyire kreatívak és önállóak.

Szabó László
Fotós: Bencsik Ádám

A Belvárosi megbízott igazgatója, dr. Malatyinszki Anita elmondta, hogy újfajta módszer alapján listázták az intézményeket. Büszke a kollégáira és a diákokra, és főleg a részeredményeknek örül. Sorolta, miszerint a felvételi, továbbtanulási eredmények alapján a 80., történelem érettségi szerint a 41., matematika érettségi alapján a 69., nyelvi érettségi szerint pedig a 137. helyen áll a Belvárosi az országos rangsorban. Úgy véli, mindez a sokéves munkának köszönhető. Az intézményben hétszázan tanulnak, a gyerekek fele gimnazista – vagy a hat vagy a négy évfolyamoson. Ő is kiemelte a színvonalas közösségi és diákéletet, hogy legutóbb a Belvárosi megnyerte a Garabonciás napokat, hogy a városi diákönkormányzatban is aktívak a diákok. Ez pedig egyáltalán nem megy a tanulás kárára, a fiatalok minden területen száz százalékot nyújtanak.

Dr. Malatyinszki Anita
Fotós: Für Henrik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában