Megemlékezés

2022.10.21. 14:07

Barikádot emeltek Wittner Mária emlékére Szarvason

Magyarországon elsőként állítottak emléket a nemrég elhunyt országgyűlési képviselő, '56-os szabadságharcos Wittner Máriának Szarvason. A péntek délutáni megemlékezésen felavatták a Kossuth téren álló, megújult emlékművet.

N. Sz.

Babák Mihály

Utcakövekből, kockakövekből barikádot emeltek a tartóoszlop elé, amelyben kicserélték az emblematikus lyukas zászlót, sőt emléktáblát is avattak. Az ünnepségen elhangzott, a lyukas zászló szinte összeforr Wittner Mária nevével. A megtorláskor halálra ítélt országgyűlési képviselőről Babák Mihály polgármester elmondta, '56-ban szabadságharcosként tevékenykedett a Corvin közben és a  Vajdahunyad utcában. November 4-én a szovjet invázió aknarepeszeitől megsebesült, később halálra ítélték, majd a büntetést életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták. Amnesztiával szabadult 1970-ben, ezután családját varrónőként igyekezett eltartani. Ebben az időszakban rengeteg lyukas zászlót is készített. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában