Kézbesítés előtt

2022.10.24. 18:38

Áprilisban nyithatja meg kapuit a postamúzeum Szabadkígyóson

Jól halad a postamúzeum kialakítása Szabadkígyóson. A korábbi postahivatal épületében a posta történetét bemutató hagyományos és interaktív kiállítási elemekkel, továbbá állatsimogatóval várják majd az érdeklődőket. Az épület jövő év januárjában készülhet el és áprilisban már megnyithatja kapuit az látogatók előtt.

Gyemendi Réka [email protected]

Zatykó Katalin és Balogh József ismertette a postamúzeum terveit /Fotók: Für Henrik/

A projekt 100 százalékos, vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból, összesen 580 millió forint támogatásban részesült. A pályázatot a szabadkígyósi önkormányzat Újkígyós önkormányzatával, valamint a Békés Megyei Önkormányzati Hivatallal közösen, konzorciumi formában valósítja meg. Balogh József, a község polgármestere elmondta, az épület egyik része korábban a postahivatal és a postamester lakása volt, a másik részében pedig a kézbesítő lakott. Ezt az épületet vásárolták meg a pályázatnak köszönhetően, itt alakítják ki a magyar posta történetét bemutató múzeumot. 

Zatykó Katalin jegyző ismertette, ez lesz az országban a negyedik postamúzeum, amelyet egyelőre még postaháznak fognak hívni, hiszen azonnal nem kaphatják meg a múzeumi minősítést. 

A felújítással kapcsolatban kiemelte, megtartják és helyreállítják az eredeti kaput és ablakot.  A belső udvar felőli bejárat és parkoló is akadálymentesített lesz. Mint megtudtuk, az udvarban tervezik bemutatni a tanyavilágot egy állatsimogató segítségével, itt az érdeklődők többek között kopasznyakú kakassal, csirkével, gyöngytyúkkal és nyulakkal is találkozhatnak majd.

A postamúzeum a korábbi postahivatal épületében kerül kialakításra /Fotó: Für Henrik/

Zatykó Katalin elmondta, hogy az épület front oldali, eredeti bejáratát megtartják. Ezen belépve a látogatókat a Magyar Postától kapott tablók fogadják majd, amelyek az 1950-es évektől kezdődően mutatják be a posta történetét. Jobbra a korabeli tárcsás telefon különböző modelljeit láthatják majd az érdeklődők. Az épületben három kiállítótér kap helyet. Két szobában elhelyeznek egy-egy valódi, pénzbedobós telefont, ezeket ki is lehet majd próbálni. Több modern informatikai megoldást alkalmaznak majd a múzeumban: lesz például egy kiszolgálópult, ahol a látogatók elkészíthetik a saját képeslapjukat. 

Miután kiválasztották, melyik képet szeretnék használni,  kinyomtatják számukra, majd felbélyegezhetik a saját bélyegükkel. Az elkészült és megcímzett képeslapokat egy 1950-es évekből származó, lábon álló postaládába dobhatják, amit a posta múzeum dolgozói hetente ürítenek majd, tartalmát pedig a valódi postán fel is adják. 

Két okosasztal is helyet kap a kiállítótérben, egyet a felnőttek, egyet pedig a gyermekek számára. Ezeken, a különböző történetek olvasása mellett kvízek, fejtörők kitöltésére is lehetőségük lesz a látogatóknak. Az interaktív elemeken túl természetesen nagyon sok kiállítási tárgy kap helyet a vitrinekben is, többek között az 1950-es években használt stencilező- és távíró gép is. A falakon a régi postát megidéző képeket helyeznek majd el, két ablak előtt pedig úgynevezett képfüggöny kap helyet. 

Zatykó Katalin ismertette, a kiállítótér egyik sarkában elhelyeznek egy régi postás motort korabeli postás ruhával, táskával és minden egyéb, a Magyar Posta által biztosított felszereléssel. A terveik között szerepel egy postás egyenruhákat felvonultató kiállítás is. Mint megtudtuk, a kertben nem csak állatsimogató lesz, hanem kialakítanak egy kiülős részt padokkal, ezen felül időszakos jelleggel ökumenikus vásárnak is helyet biztosít majd.

Az épület várhatóan január közepén készül el és április 1-én meg is nyithatja kapuit a látogatók előtt

A projekt részeként kialakítanak egy helytörténeti kiállítótermet is, ahol megemlékeznek Pándy Kálmánról illetve Wenckheim Krisztina cselekedeteiről. Az önkormányzat több mint ötszáz négyzetméteres ménesbirtokán létrehoznak egy kávézóval egybekötött kocsimúzeumot, a birtok másik felében pedig a kígyósi pusztát szeretnék interaktív módon bemutatni. A pályázat keretében közel 30 millió forintból építenek fel egy közel 20 elemből álló tematikus játszóteret a település közepén. Továbbá két madárlest is kialakítanak, ahonnan jól megfigyelhetőek lesznek a táj természeti kincsei és állatvilága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában