Levéltári konferencia

2022.10.21. 14:41

A múlt ösvényein barangoltak Gyulán

Barangolások a múlt ösvényein – a történelemírás kiemelkedő személyiségei Békés megyében címmel rendezett konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára pénteken, a gyulai polgármesteri hivatal dísztermében. 

Papp Gábor

A leváltári konferencián a Békés megyei történetírást, illetve történetírókat állították középpontba /A képen: Héjja Julianna Erika előadó/

Sáfár Gyula, a levéltár igazgatója beszédében elmondta, 2006 óta tartják meg intézményi napjukat, amely mindig egy-egy tematikus konferenciához kapcsolódik.

– Idén a Békés megyei történetírást, illetve történetírókat állítottuk középpontba – tette hozzá a szakember. – A témaválasztás apropóját azt adta, hogy a levéltár gondozásában és Erdész Ádám szerkesztésében megjelent Márki Sándor naplóinak három kötete, és születőben van a negyedik kötet is. Emellett év elején kiadták a Scherer Benedek és Scherer Ferenc memoárja című könyvet is, ezek együttesen alapot biztosítottak a tanácskozás témájához.

Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében elmondta, minden levéltári konferenciának fontos helytörténeti vonatkozásai is vannak. 

– A helytörténet, a települések története megannyi érdekes sztorit tár elénk, számos nemes cselekedetet tár fel, példaképként tisztelhető elődöket ismertet meg velünk, vagy ellenkezőleg, régi idők helyi polgárainak elrettentő például szolgáló történeteiből vonhatunk le értékes tanultságokat – fogalmazott. 

– Megérthetjük, hogy mi, miért van úgy lakóhelyünkön, ahogy azt ismerjük, látjuk. Megérthetjük, hogy embertársaink vagy egy részük miért viszonyul valamihez ellenségesen, vagy éppen támogatóan. A helytörténetet ismerve jobban megérthetjük a közvetlenül körülöttünk lévő világot, szűkebb pátriánkat. Ugyanúgy, ahogy a nagyvilág aktuális történéseinek jobb megértéséhez is elengedhetetlen a történelem ismerete. A polgármester szólt arról, hogy a levéltár nevéhez számos értékes helytörténeti kötet is fűződik.

A konferencián szó volt Békésvármegyei Régészeti és Művelődéstörténelmi Társulatról, Mogyoróssy János életútjáról, a Békés megyei történetíró evangélikus lelkészekről, Karácsonyi Jánosról és az Aranybulláról, Márki Sándorról, Scherer Ferencről és dr. Szabó Ferenc munkásságáról egyaránt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában