Csabai verseny

2022.10.13. 16:06

A gerlaiak nyerték el a kerékpárosbarát címet

Az autómentes napon versenyre hívta az önkormányzat az általános iskolákat, a cél az volt, hogy a tanulók közül arányaiban minél többen érkezzenek aznap biciklivel suliba. Az eredményeket csütörtökön ismertették a városházán, és a dobogós intézményeket ajándékokkal, így csengőkkel, lámpákkal, táskákkal, láthatósági mellényekkel, fényvisszaverőkkel jutalmazták.

L. B.

A díjazott általános iskolák vezetőinek, tanulóinak csütörtökön adták át a városházán az ajándékokat

Fotó: Bencsik Ádám

A Gerlai Általános Iskola tanulóinak 76 százaléka ment akkor kerékpárral az intézménybe, így a gerlaiak nyerték a megmérettetést, a Kerékpárosbarát Iskola 2022 címet és az azzal járó táblát. Második lett az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai tagintézménye 72 százalékkal, harmadik pedig a Lencsési Általános Iskola 69 százalékkal.

Kis Sándor, a Gerlai Általános Iskola igazgatója elmondta: az intézményben nagyjából 90-en tanulnak. Minden nap tele van a biciklitároló, tehát nemcsak az autómentes napon, hanem egyébként is sok diák érkezik reggel, majd megy haza délután kerékpárral vagy rollerrel. A csendes városrészben a szülők bátran engedik el gyermekeiket. Tavaly harmadik helyezést értek el, ez is motiválta őket abban, hogy idén ismét ösztönözzék a tanulókat a kerékpáros közlekedésre.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a felhívásra tíz általános iskola jelentkezett, és összességében, átlagosan a diákok 47 százaléka használt az autómentes napon kerékpárt, népszerűsítve ezzel a biciklis közlekedést. A három díjazott és helyezést elért intézmény tanulói azonban messze az átlag felett teljesítettek.

Szarvas Péter

Hozzáfűzte: Békéscsaba az ország egyik leginkább kerékpárosbarát települése. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a bicikliutakra – az elmúlt években sok százmillió forintból építettek vagy újítottak fel szakaszokat –, és immár 70 kilométernyi található a városban. A statisztikák szerint a balesetek jelentős részében érintettek kerékpárosok, ezért is fontos, hogy az autós és biciklis közlekedést elkülönítsék, védve ezzel a bringásokat, hiszen egyetlen sérülés is sok.

Elmondta, hogy három KRESZ-park található a városban – Jaminában, a Penza-lakótelepen, valamint a Lencsési lakótelepen a Manóvároviban –, ahol az óvodások, kisiskolások megismerkedhetnek a közlekedési szabályokkal; azzal, hogy milyen egy STOP-tábla, hogy mikor ad szabad utat vagy mikor késztet megállásra a jelzőlámpa, hogy milyen egy körforgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában