Gazdahagyomány

2022.10.12. 20:09

A Független Kisgazdapárt megalapítására emlékeztek Békésen

A Független Kisgazdapárt megalapításának 92. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést Békésen, a pártalapító B. Szabó István házánál, szerdán délután.

P. G.

Fotók: Gazsó János

Köszöntőjében Mucsi András önkormányzati képviselő, német-történelem-református hittan szakos középiskolai tanár idézte fel a párt alapításának körülményeit, illetve annak történelmét. Beszédében szólt B. Szabó István életének fontosabb eseményeiről is.

Mint mondta, lényegesnek tekinti, hogy emlékezzenek a 92 éve történtekre.  – Ez már csak azért is fontos, mert 1930-ban is egy nagyon komoly gazdasági válság zajlott mind európai, mind világszinten, ami hazánkat sem hagyta érintetlenül, a parasztságnak pedig érdekképviseletre volt szüksége – tette hozzá.

Hangsúlyozta, vallják, hogy a kisgazda gondolat ma is él.  – A kisgazda gondolat az agráriumban élők mellett a vidéki lakosság érdekeinek képviseletét is jelenti, illetve szól arról is, hogy kiállunk Magyarország érdekeiért Európában – fogalmazott Mucsi András. 

Mucsi András: a kisgazda gondolat ma is él.

Mint mondta, úgy gondolják, hogy a polgári jobboldal ezt képes megjeleníteni. Kifejtette, ugyancsak fontosnak tartják a kisgazda hagyományok ápolását, ami Békésen nem csak politikai szinten, hanem civil szinten is működik.

– Ezért nagyon sokat tesz a Békési Kisgazdakör. Évről évre emlékezünk a gazdahagyományokra, politikai örökségünkre és olyan elődeinkre, mint B. Szabó István – emelte ki.

A megemlékezésre a pártalapító B. Szabó István házánál került sor.

Mucsi András bejelentette, hogy a következő hetekben elkezdi a B. Szabó Istvánról szóló könyve megírását, hiszen – mint mondta – nagyon fontos, hogy a kimagasló személyiség életét tudományos szinten feldolgozzák.

Ezt követően a házon található emléktáblánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit, Kálmán Tibor polgármester, a Fidesz, a KDNP, a Békés Kisgazdakör, a Fidelitas egyaránt koszorúzott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában