Mesterképzés

2022.09.28. 09:51

Továbbadják a tudást, de megtartják a titkokat a kéz- és körömápolók

Vannak olyan kéz- és körömápolók, akik tanítani szeretnének, mások friss tudásra vágynak, ezért vesznek részt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mesterképzésén. Nemcsak szakmai tárgyakat tanulnak, hanem pedagógiai és vállalkozói ismereteket is, és novemberben vizsgáznak – ismertették a kamaránál.

L. B.

Több szakember vesz részt a kamara által szervezett mesterképzésen.

Fotó: BMKIK/Pintér Vince

A vésztői Pruha Anita Mariann építőmérnökként a MÁV Zrt.-nél dolgozik főállásban, mellette útépítést is oktat a Vízmű középiskolában, emellett kézápoló is. Immár 13 éve foglalkozik körmökkel, és azt is el tudná képzelni, hogy megossza a tudását másokkal. A mesterlevél megszerzése után erre is lehetősége nyílik.

Új megoldásokat tanulhatnak. Fotós: Pintér Vince/BMKIK

– Amikor egyetemre jártam, pénzkiegészítésként kezdtem foglalkozni műkörmökkel. Utána annyira megszerettem, hogy az életem részévé vált – mondta. – Szeretem a nagyon egyszerű formákat is, de az extrém kihívások is megmozgatják a fantáziámat.

A békéscsabai Csüllög Petra tanítani szeretne, ezért érkezett a kamara által szervezett képzésre, amelyen az új innovatív termékek és az új formák a legnehezebbek és egyben a legizgalmasabbak a számára. A beépítések, a 3D francia, a reszelt francia kedvéért ki kell lépnie a komfortzónájából, de jólesik újdonságokat látnia és tanulnia.

A szeghalmi Lovász Edina 15 éve van a szakmában, szintén tanítani szeretne, és szerinte egy oktató akkor hiteles, ha a diák leglehetetlenebb kérdésére is azonnal tud válaszolni.

Rá kell hangolódniuk vendégeikre. Fotós: Pintér Vince/BMKIK

– Nehéz emberekkel foglalkozni, kicsit pszichológusnak kell lenni, és érezni kell, mit vár a vendég: tanácsot szeretne vagy csupán azt, hogy meghallgassák. Egy biztos: titkot továbbadni szigorúan tilos – árulta el.

Tóthné Göröncsér Ágnes oktató nemcsak mesterképzésen, hanem alapképzésen is tanít. Mint mondta, az alapképzésben nem mindig könnyű a fiatalokkal, a mesterképzésnél pedig az a nehézség, hogy mindenki sok évnyi tapasztalattal érkezik. A mindennapi rutin ugyanis néha felülírja a szigorú szabályokat, ami viszont elvárás a mesterképzésen. Ezt kell újra megtanulni és bemutatni.

A  mesterképzés segítségével szintet léphetnek. Fotós: Pintér Vince/BMKIK

A békéscsabai Czeglédi Ferencné nyolc éve vizsgázott körmösként, már akkor tudta, később megszerezné a mesterlevelet is. Úgy véli, hogy aki szereti a szakmát, az tanfolyamokon vagy éppen a közösségi oldalakat figyelve fejlődik. Más azonban valamit az interneten látni, mint egy mesterrel megtanulni a fogásokat. A kedvence az építés. A legfiatalabb vendégei 17-18 évesek, pedikűrben pedig van több mint 70 éves vendége is.

– A  mesterképzés azért fontos, hogy a legtöbbet nyújthassam a diákoknak és a vendégeknek – hangsúlyozta a gyulai Kovács Nikolett, aki belekóstolt már az oktatásba is. – Amikor 17 éve elkezdtem a szakmát, még kézről kézre járt a névjegyem. Ma egy új kollégának könnyebb dolga van, hiszen megoszthatja a munkáit a közösségi oldalalakon, és érkeznek az új vendégek. Persze ehhez kiváló munkát is kell nyújtani. Ebben segít a mesterképzés is, ez szintlépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában