Előfutam

2022.09.10. 18:40

Noha a futamok elmaradtak, sikeres volt a sarkadi vágta

Nem hozott szerencsét a tizenhármas szám a Viharsarki Vágtának. Az időjárás nem volt kegyes, ezért a lovasok és a lovak biztonságát szem előtt tartva elmaradtak szombaton a Nemzeti Vágta sarkadi előfutamának számai. Ugyanakkor a rendezvény elérte a megfogalmazott célt, találkozhattak a lovas társadalom tagjai, a lósport szerelmesei. A fogathajtó versenyeket szombatról vasárnapra halasztották.

Licska Balázs

Bár a vágta elmaradt, sok lovas jelent meg a rendezvényen. A képen jobbról dr. Mokán István (jobbról első) és dr. Kovács József (jobbról második)

Fotó: Lehoczky Péter

Nem volt kegyes az időjárás a 13. alkalommal megszervezett Viharsarki Vágtának, a Nemzeti Vágta sarkadi előfutamának. Péntekről szombatra, valamint szombaton délig a mérések szerint 40 milliméter csapadék esett Sarkadon, így a Hargita sétány végén, az Éden Camp mellett felépített pálya annyira felázott, hogy nemhogy szombaton nem lehetett, de még napokig nem lehetne rajta biztonságosan vágtás futamokat rendezni.

Noha szépszámú nevezés érkezett a történelmi Magyarország minden területéről, illetve a szervezők és a szakértők is sokáig vártak, hogy milyen döntést hozzanak, végül egyöntetűen úgy határoztak, nem rendezik meg sem a vágtát, sem a kishuszárok versenyét – szem előtt tartva a biztonságot, a lovasok és a lovak egészségének védelmét. Ezért

sorsolással döntötték el azt, hogy mely települések – illetve az általuk nevezett zsokék és patások – jutnak be a fináléba, amelyet október 1-jén és 2-án a budapesti Hősök terén rendeznek.

A tizenhárom jelentkező közül ott lesz a fővárosban, a Nemzeti Vágtán Sarkad színeiben Kiss Dorottya Rakéta Rozsdás nyergében, valamint bekerült a döntőbe Békéscsaba, Zsadány, Vámospércs, Mátételke, Szilvásvárad, Nyúl, Ajak és Nyíregyháza. A kishuszárok versenyén, a tizennégy nevezőből pedig ott lesz biztosan Mezőhegyes és Lajosmizse, de elképzelhető, hogy további öt település szintén részt vehet, így Békéscsaba, Újhartyán, Nagymágocs, továbbá a vajdasági Orom és az erdélyi Farkaslaka.

 

– A legfontosabb a balesetek megelőzése, a lovasok és a lovak egészsége – hangsúlyozta dr. Mokán István, Sarkad polgármestere. Kiemelte: bár futamokat nem rendeztek, a Viharsarki Vágta így is sikeres volt, elérte a megfogalmazott célt: egy jó hangulatú, kétnapos program keretében sikerült tovább erősíteni a közösséget, tudtak találkozni a lovas társadalom tagjai és a lósport szerelmesei. Ugyanis a lovak és a zsokék, valamint a települések képviselői már pénteken megérkeztek a városba – nemcsak Békés megyéből, hanem a történelmi Magyarország minden szegletéből –, akiket szívélyes vendéglátás fogadott. A közösség kovácsolása, az összetartozás pedig nagyon fontos szempont a mai rohanó világban.

Hozzátette azt is, hogy 

a szabadkártyák és a sorsolás révén több, a Viharsarki Vágtára nevező település képviseltetheti magát majd Budapesten, mint amennyire lehetőség lett volna egyébként.

Úgy volt, hogy öt település juthat be Sarkadról a Hősök terén rendezendő döntőbe, de Sarkaddal együtt kilenc település kapott lehetőséget. A kishuszárok közül pedig ketten kerülhettek volna be a fináléba, ám várható, hogy nem ketten, hanem heten lesznek majd.

 

A rendezvény előkészületeiben, többek között abban, hogy az Éden Camp mellett felépítették a Hősök terén is lévő pálya pontos mását, rengetegen vettek részt, így az önkormányzat és az intézményeinek munkatársai, vállalkozók, és külön kiemelte a sarkadi Lovas és Fogathajtó Szabadidős Sportegyesület tagjainak szerepét is. Mint fogalmazott: lehet, hogy most elmaradtak a futamok, a Viharsarki Vágtát a terveik szerint jövőre is megrendezik.

A Viharsarki Vágta kapcsán dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, hogy Sarkad sokadik éve rendezi meg a Nemzeti Vágta egyik előfutamát, a városban komoly hagyománya van a lósportnak, a fogathajtásnak.

Elhalasztották a fogathajtást

A sarkadi Lovas és Fogathajtó Szabadidős Sportegyesület elnöke, Váczi Erzsébet elmondta, hogy a C- és D-kategóriás fogathajtó versenyeket szombatról vasárnapra halasztották. Mintegy harminc nevezés érkezett a viadalra, nemcsak Békés megyéből, hanem a határon túlról is, tehát a három évtizedes múltra visszatekintő megmérettetés immár nemzetközinek is mondható – a jelentkezők többsége pedig maradt vasárnapra, tudtak szállást biztosítani a lovaknak és a hajtóknak egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában