Korszerűsítés

2022.09.08. 20:15

Megkezdődött a vizesfási út felújítása Tarhoson

Megkezdődött a vizesfási út 2450 méteres szakaszának közel 300 millió forintból megvalósuló felújítása Tarhoson – közölte hírportálunkkal a helyszínen dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Kürti Sándor polgármester. A beruházás hozzájárul a Vizesfáson élők egészségügyi és szociális ellátásának erősítéséhez, illetve a mezőgazdaságban tevékenykedők biztonságához.

P. G.

Beleznai Róbert, dr. Kovács József, Kürti Sándor és Iszály György

Fotó: Für Henrik

 – Vizesfás Tarhos egyik külterületi része, ahol egy régebbi major, egy régebbi gazdaság található. A területen jelenleg tizenkét család él – tudtuk meg Kürti Sándortól. Tarhos polgármestere elmondta, a közelmúltban – miután a község belterületén már nincs eladó ingatlan – két házat is megvettek a településrészen, egy budapesti és egy szlovákiai házaspár vásárolt ott ingatlant. Vizesfáson emellett rengeteg mezőgazdasági terület helyezkedik el, a termények szállítását pedig az odavezető 3,7 kilométeres úton keresztül végzik. Az önkormányzat egy 700 méteres szakaszt már korábban felújíttatott, ugyanakkor már nagy szükség volt a további korszerűsítésre. 

Dr. Kovács József és Kürti Sándor
 

 – Az út ugyanis az elmúlt évtizedekben olyan szinten tönkrement, hogy tizenöt éve megszüntették az odaközlekedő buszjáratot, a mentő már nem igazán tudott kimenni a területre, és a tűzoltók kijutása ugyancsak problémás volt. Mindez nagy terhet ró az önkormányzati tanyagondnoki szolgálatra, de a település semmiképpen nem akarta magára hagyni az ott élőket. Hétfőn, szerdán és pénteken három-három, kedden és csütörtökön pedig két-két alkalommal járt ki a tanyagondnok a területre. A kátyú hátán kátyús út nem tett jót a tanyagondnoki autónak, évente négy gumit, négy lengéscsillapítót kellett cserélni. Ezek a tényezők együttesen indokolták a felújítást.

A munkálatok során teljesen felmarják az utat, majd remixes eljárás alkalmazása után leaszfaltozzák. Egy rövidebb szakaszon öt méter széles lesz az út egy-egy méter nemes padkával, míg a nagyobbik területen négy méter széles másfél-másfél méter nemes padkával. A kivitelezést egy olyan környékbeli cég végzi, amely már több utat is épített jó minőségben, megelégedésére a településen.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, térségünk szempontjából kiemelten fontos az M44-es út építése, ugyanakkor szintén lényeges a települések elérését biztosító alsóbbrendű utak felújítása és a belterületi utak rekonstrukciója. A mezőgazdaságot, az agráriumot kiszolgáló külterületi utak helyrehozatalát ugyancsak hangsúlyosnak nevezte az országgyűlési képviselő. Dr. Kovács József szólt arról, hogy a választókerületben Tarhos mellett Bélmegyeren, Biharugrán, Dobozon, Eleken, Gyulán, Sarkadon, Szeghalmon és Vésztőn nyertek el támogatást a Vidékfejlesztési Program keretében külterületi közutak fejlesztésére.

Kürti Sándor polgármester kiemelte, hamarosan újabb beruházások valósulnak meg a településen, hogy Tarhost még élhetőbbé tegyék, illetve a középületek energetikai költségeit mérsékeljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában