Történelmi Íjász Világbajnokság

2022.09.29. 10:06

Történelmi sikereket ért el az eleki íjász egyesület

Az eleki Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület történelmi sikereket ért el legutóbbi megmérettetésén, a gyulai íjász világbajnokságon. Duró Lajostól, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogyan állt össze alig hét éve a kisvárosi íjászcsapat, és milyen célok vezérlik az oktatásban.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Duró Lajos

Forrás: A szerző felvétele

Duró Lajos, a Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke visszaemlékezett, 2015-ben jegyeztették be egyesületüket, ami előtt egyedül gyakorolt az eleki gyerekekkel a sportpályán, saját felszerelésével. Elárulta, Budapestről költözött a Békés megyei településre, ahol gyönyörű, vidéki környezet fogadta, és már az elején nagy érdeklődést tapasztalt az íjászat iránt a helyiektől, ezért is vágott bele az oktatásba. A lelkes tanítványok azonban hamarosan saját íjakat is beszereztek, egyre több gyermek érkezett, és megjelentek a felnőttek is, így merült fel az "intézményesítés" ötlete.

Hangsúlyozta, az egyesületnek megalakulása óta egyetlen célja van, mégpedig a gyerekek íjászatra nevelése, azon belül is a versenyíjászatra való felkészítés. Rövid tanulás után ugyanis már viszik őket megmérettetésre. Hozzátette, mégsem csupán a versenyeredményekkel adnak pluszt a tanítványoknak, hanem az íjászat egyfajta magabiztosságot is ad a gyerekeknek, mert uralnia kell az íjat, és ez a személyiség-, és mentális fejlődésben egyaránt segít.

Duró Lajostól megtudtuk, éves szinten rengeteg versenyen jelen vannak, ezeket egyesületi vezetőtársaival, a szívét-lelkét beleadó Balázs Ferenc Zoltán alelnökkel és feleségével, valamint jobb kezükkel és technikai csodájukkal, Balázsné Sütő Beatrixxal időnként helyben is szervezik. Hozzátette, jelenleg közel 30 aktív gyermek tagja van az egyesületnek, akiket folyamatosan oktatnak. Az utánpótlás nevelésében viszont rendkívül előnyös helyzetben vannak, hiszen testnevelés óra keretében – egyébként földrajz és biológia szakos tanár is – íjászoktatást tart a Dr. Mester György Általános Iskolában a Magyar Íjász Szövetség pályázatának köszönhetően. Innen pedig gyakran érkeznek az egyesületbe újabb, az íjászatot komolyabban megkedvelő gyerekek.

Az elnök elárulta, immár egy több mint 2 hektáros területtel is rendelkezik az egyesület az önkormányzatnak köszönhetően, ahol természetes környezetben tartanak edzéseket, illetve versenypályát tudnak felállítani. Itt szívesen és gyakran besegítenek nekik a szülők is, például a célrendszer felállításában, akikkel olykor házi versenyt is szerveznek. Az íjászkodás Eleken tehát egyfajta családi programmá is vált.

Duró Lajos kifejtette, valami karmikus áldásból kifolyólag neki olyan adottsága lett, miszerint jól kijön a gyerekekkel, hamar közös nevezőre jutnak, így az oktatásban találta meg a hivatását, amit örömére nagy szerelmével, az íjászattal is össze tudott kötni. Ismertette, legutóbb Gyulán versenyeztek tanítványaival, a Történelmi Íjász Világbajnokságon, ahol arattak. Szelezsán György polgármester például úgy fogalmazott hazatérésük után, hogy ilyet Eleken és  szűkebb környékén még senki nem ért el az íjászat terén, tehát lényegében történelmet írtak. Megszereztek ugyanis három világbajnoki aranyérmet, három ezüstöt, egy bronzot, és egy előkelő felnőtt női 13. helyet.

Csupán az utat mutatja meg tanítványainak

Duró Lajos kérdésünkre elmondta, a világbajnoki dobogóról leérkező tanítványai egyesével ölelték át, és mondtak köszönetet neki szüleikkel együtt, ami különleges érzés volt számára. Főként azért, mert úgy érzi, ő csak az utat mutatja meg a mindennapokban az eleki íjásztanoncoknak, a sikerek elérése, így az érmek megszerzése pedig már rajtuk, a kitartásukon és a fegyelmükön múlik.

A teljesítményük azonban csodálatos, amit a gyulai versenyeredmények is tükröznek. A jövőről kifejtette, az eddig Eleken elért dolgok még csak karcolják a jövőbeni terveit, amik között szerepel például a 9. századi veremház falu, a jurta falu, a lovas- és olimpiai íjászat oktatás és a terepfutó íjászverseny is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában