Megyei közgyűlés

2022.09.27. 16:56

Közel háromezerszer vonultak tavaly a tűzoltók Békésben

Több mint 2870 esetben kellett vonulniuk a tűzoltóknak a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén 2021-ben. A szervezet tavalyi év tevékenységéről a Békés megyei közgyűlés legutóbbi ülésén számolt be Kiss András tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mellett három kirendeltség működik, Békéscsabán, Orosházán és Szeghalmon, illetve hat hivatásos tűzoltó parancsnokság és egy katasztrófavédelmi őrs lát el szolgálatot. Az igazgatóság hivatásos szervein túl három önkormányzati tűzoltóság és tizennyolc önkéntes tűzoltó egyesület tevékenykedik a megyében. A nagymágocsi ugyan Csongrád-Csanádban található, de Orosházával működik együtt – mondta el a közgyűlésen.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az elmúlt öt év adatait áttekintve elmondta, a tavalyi 2874 esemény nem számít kiugróan magasnak. A szakember országos áttekintést is adott, s mint kiemelte, hazánkban 2021-ben közel 80 ezer beavatkozásra volt szükség, Borsodban ez a szám meghaladta a hatezret, míg Tolnában 1647 vonulásra volt szükség. A megyei statisztikát górcső alá véve kifejtette, Békéscsaba közigazgatási területén több mint 550 alkalommal kellett vonulniuk, míg volt harminckét olyan település, ahonnan tíznél kevesebb bejelentés érkezett 2021-ben. A vonulások számáról ez alapján elmondható, hogy az összefügg a lakosságszámmal, az iparral és a közlekedéssel.

A műszaki mentések száma ezúttal is több mint kétszeres arányban meghaladta a tűzesetekét. A műszaki mentések közül 51 százalékban viharkárhoz kellett vonulniuk, a többi esemény közlekedési baleset és egyéb esemény volt. Előfordultak téves jelzések is, amikor az automata tűzrendszerek adták azokat, és vonulás közben vagy a helyszínen derült ki, hogy nem történt olyan dolog, amely beavatkozást igényelt volna. Tizenegy alkalommal szándékosan megtévesztő jelzés futott be a tűzoltókhoz, ilyen esetekben szabálysértési feljelentést tesznek, illetve a nem túl olcsó vonulási költségeket is behajtják.

A tűzoltók minden tűznél végeznek adatgyűjtést, és vannak olyan esetek, amikor hatósági eljárás keretében vizsgálják, hogy volt-e emberi közreműködés annak keletkezésében. Huszonhét ilyen esemény történt, amelyek jelentős része bűncselekmény gyanúja miatt indult, de volt, hogy szakmai okok miatt és négyszer haláleset miatt kellett az eljárást lefolytatni. Az említett huszonhét alkalomból hússzor a munkatársaik meg tudták állapítani a tűz keletkezésének okát, a további esetekben az csak vélelmezhető volt. A katasztrófavédelem szakemberei a bűnesetek, illetve halálesetek kapcsán együtt dolgoznak a rendőrséggel, valamint évente, kétévente közös gyakorlatot is szerveznek, a közelmúltban például Békéscsabán volt ilyen eseményük.

Sokan használnak szénmonoxid-érzékelőt

Békés megyében tavaly négyen hunytak el tűzesetben. A legnagyobb veszélyben az a réteg van, akik egyedül élnek és idősebbek. Előfordult, hogy ha csak néhány perccel hamarabb veszik észre a tüzet, akkor ki tudtak volna menekülni, ezért is nagyon fontos a füstérzékelők szerepe. A katasztrófavédelem egyébként sok energiát mozgósít annak érdekében, hogy a szénmonoxid- és a füstjelzők minél inkább elterjedjenek. Nagyon fontos, hogy évek óta nem volt halálos szénmonoxid-mérgezés a megyében, ahogy emiatt súlyos sérülés sem alakult ki.

A beszámolóban szó volt az iparbiztonságról. Mint megtudtuk, a megyében huszonkettő veszélyes üzem működött, amit bizonyos időközönként ellenőriznek, az együttműködés megfelelő, üzemzavar vagy súlyos baleset nem volt. Kiss András külön szólt annak jelentőségéről, hogy megújult az orosházi tűzoltó laktanya. A közgyűlés tagjai közül többen, így Mucsi András, Puju János, Zalai Mihály elnök is elismerően szólt a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkájáról, illetve több kérdés is felmerült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában