Sajtótájékoztató

2022.09.30. 14:22

Drágábban házasodhatunk Békéscsabán, és a buszjegyek ára is emelkedik

Több díjat és adót is emelnek Békéscsabán, hogy továbbra is biztosított legyen az önkormányzat működőképessége, hogy elláthassa a közfeladatait. Az elmúlt időszakban a város nem növelt árakat, a felmerülő többletköltségeket saját forrásból fedezte, nem terhelte a békéscsabaiakat – mondta dr. Bacsa Vendel jegyző a pénteki, városházán tartott sajtótájékoztatón.

L. B.

A díjemelések részleteit dr. Bacsa Vendel ismertette

Fotó: Bencsik Ádám

Október 1-jétől 30 százalékkal emelik a gyermekétkeztetés díjait, így biztosítható a minőségi javulás, a kellő választék. A bölcsődei étkeztetés napi nettó 448, az óvodai 476, az általános iskolai 618 forintba kerül ezentúl. Ugyancsak október 1-jétől a házasságkötéssel és a temetkezéssel kapcsolatos költségeket is növelik, változó mértékben. A közterületek használata után fizetendő összegek szintén emelkednek, a díjak városrésztől, övezettől is függenek.

A parkolójegyekért és -bérletekért szintén többet kell fizetni október 1-jétől, az óradíj a 220 és 250 forintról 320 és 360 forintra emelkedik, övezettől függően. Megszűnnek a 33 százalékos kedvezménnyel adott lakossági és közületi bérletek. Január 1-jétől a zöld rendszámos autóknak is fizetniük kell a parkolásért. A belvárosi parkolóházban szintén nőnek a díjak október 1-jétől, egy órára 300 helyett 400, egy napra 1800 helyett 2200 forintot kérnek el.

A buszjegyek és -bérletek árait is emelik november 1-jétől, és várhatóan a városnak is többet kell fizetnie a volántársaságnak, hogy biztosított legyen a szolgáltatás. Az elővételben megváltott tikett díja 270-ről 350 forintra, a tanuló- és nyugdíjasbérleteké 1650-ről 2200 forintra nő.

Január 1-jétől adókat szintén emelnek. A vállalkozásokat érintő építményadó mértéke például a belvárosban évente, négyzetméterenként 1200-ról 1500 forintra nő, az idegenforgalmi adóé pedig napi 300-ról 400 forintra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában