Testületi ülés

2022.09.29. 14:31

Békésen is csökkentik az energiaköltségeket

A helyi általános iskolák tájékoztatójáról, valamint a veszélyhelyzeti intézkedésekről egyaránt tárgyalt csütörtöki ülésén a békési képviselő-testület – tájékoztatott a tanácskozást követő sajtótájékoztatón Kálmán Tibor, Békés polgármestere.

P. G.

Kálmán Tibor elmondta, amit lehet, megtesznek a nehéz helyzetben élőkért

Fotó: Gazsó János

Kálmán Tibor elmondta, a képviselő-testület ülésén elfogadták a helyi általános iskolák 2021/2022. tanévben végzett munkájáról és az idei tanév elindításáról szóló tájékoztatóját. A polgármester elismerően szólt az intézmények tevékenységéről, mint mondta, mind az állami, mind az egyházi fenntartású iskolák, illetve művészeti iskola, valamint a Dr. Illyés Sándor Intézmény is magas szintű munkát végez a saját területén. 

Kálmán Tibor ismertette, komoly és feszített munkát kell végezni annak érdekében, hogy az energiahordozók elszabadult árait ki tudják fizetni, ezért fogadták el a veszélyhelyzeti intézkedéseket. Mint hangsúlyozta, elsődlegesnek tekintik a kötelező feladatok ellátását, az óvodák és bölcsődék működtetését, a szociális háló fenntartását. Kifejtette, minden lehetséges intézkedést meg fognak tenni annak érdekében, hogy a rendszer működjön. Lesznek olyan helyiségek, amelyek esetében fagymentesítésére, lezárására, illetve temperálására fognak fókuszálni. 

– Várhatóan a téli időszakban nem lesz nyitva a galéria, a múzeum, a könyvtár, a kulturális központ, az intézmények munkatársai online formában végzik majd munkájukat – tette hozzá. – Az uszoda csökkentett üzemben módban fog működni, a fürdő esetében két szakember jelenleg is számításokat végez, hogy miként lehet Celsius fokokat „nyerni”. Kiemelte, harminckilenc középületen van napelem a városban, ami most nagy segítséget jelent.

Nyomatékosította, a szociális hálót mindenképpen igyekeznek fenntartani. A költségvetésben 151 millió forintot meghaladó összeget különítettek el szociális juttatásokra, amelyből a teljesség igénye nélkül otthoni szakápolásra, ösztöndíjakra, életkezdési támogatásra, adósságkezelésre, gyógyszerköltségekre, lakásfenntartásra is igényelhető támogatás. A családsegítő szolgálat és a polgármesteri hivatal munkatársai is segítenek ebben. A jövő évi büdzsében is igyekeznek minél több szociális támogatást betervezni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában