Békés megye

2022.09.20. 06:30

A természet multivitaminja: ezért érdemes minél több sárgarépát enni

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges, és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és sokféle módon felhasználható. Az Európai Friss Csapat az ízek ereje program kisokosából most a sárgarépa jó tulajdonságairól tájékoztatott.

Nyemcsok László

A csabai Mezőkernél is kedvelt zöldség a sárgarépa. Képünkön Dimitrijen Zsuzsanna eladó

Fotó: Bencsik Ádám

A répát már ötezer évvel ezelőtt termesztették. Színe akkoriban bíbor vagy lila volt, míg az ókorban fehér, világossárga, piros és sötétlila színű változatait ismerték. Narancssárga változatát ekkor még egyáltalán nem ismerték. A mai színe a holland kertészeknek köszönhető, akik új zöldségfélével akartak kedveskedni a királyi családnak az 1600-as években.

Manapság bébirépát már Békésben is használnak. Ez nem a kertben terem, hanem nagyobb répákból „gyártják”, darabolással és koptatással. Egy kaliforniai gazda találta ki az 1980-as években, hogy ne vesszen kárba, és ne kelljen kidobnia a nagy mennyiségű hibás vagy göcsörtös zöldséget. A piaci eladásra alkalmatlan sárgarépákat zöldbabvágóval majd burgonyahámozóval formálta, így született a bébisárgarépa.

– A sárgarépa igazi természetes multivitamin, C-, D-, E-, és K-vitamin, valamint B-vitaminok egyaránt találhatók benne – hangsúlyozta Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. 

– Az ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, cinket és folsavat is tartalmaz. Mindennek köszönhetően hozzájárulhat az immunrendszer optimális működéséhez, és néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. A sárgarépa fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amit az emberi szervezet A-vitaminná alakít. A bétakarotin antioxidáns tulajdonsága szintén fontos a daganatos betegségek megelőzése szempontjából. A bétakarotin emellett a bőr igazi őre is, mert nyáron védelmet nyújt a napégés ellen, szabadgyökfogó hatásánál fogva pedig megakadályozza a bőr öregedését, a ráncok, pigmentfoltok megjelenését.

És hogy milyen a jó sárgarépa? A szakemberek szerint kemény, puha foltoktól mentes répát érdemes vásárolni, ha lehet, levélzettel együtt, mert a levelek a legárulkodóbbak a zöldség frissességével kapcsolatban. 

A gumis, töppedt példányokat semmiképpen nem szabad megvenni. Segítséget jelenthet a sárgarépa korával kapcsolatban a gyökér és a levelek találkozásánál megjelenő feketés szín is. Hűtőszekrényben papírtörlőbe tekerve vagy hűvös, sötét helyen egy-két hétig eltartható. Ilyenkor érdemes levágni a sárgarépa levélzetét, mert elveszi a nedvességet a gyökértől.

Chef,Cutting,A,Carrot,,Studio,Shot
Fotó: Shutterstock

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa hangsúlyozta, a sárgarépa szinte minden formában fogyasztható: nyersen, főzve, párolva, sütve. Ami alapvető a felhasználásával kapcsolatban, hogy mindenképpen vékonyan kell meghámozni, mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony külső héj alatti háncsszövetben található.

Az íze mindenhez passzol

Nyersen fogyasztva remek mártogatós készíthető belőle étkezések közötti nasinak, illetve jó alkotóeleme lehet bármilyen salátának. Krémleves alapanyagnak is tökéletes, de a hús- és ragulevesek is elképzelhetetlenek nélküle. Íze mindenhez passzol, így ínycsiklandó köretként is tálalható különféle húsok mellé. Fütyülni ugyan nem lehet tőle, de könnyű, egészséges főzelékként azért megéri megenni. Desszertként is fogyasztható, ma már rengeteg típusú répatorta kóstolható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában