Nagycsaládosok

2022.08.03. 10:52

Hazánk egyetlen állandó csángó kiállítását is megnézték az újkígyósi táborozók

Az Újkígyósi Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete július utolsó hetében egész napos nagycsaládos gyermektábort szervezett – adta hírül Szebellédi Zoltán, az Újkígyósi Nagycsaládosok Közhasznú Egyesület elnöke. Mint írta, a fiatalokat ez alkalomból változatos programokkal, meglepetésekkel várták a szervezők.

V. N.

Az Ipolyi Arnold Népfőiskolába is ellátogattak a gyerekek

Forrás: BMH

– A gyerekekkel először ellátogattunk az Ipolyi Arnold Népfőiskolába, ahol Harangozó Imre néprajzkutató mutatta be az ott berendezett kiállításokat. 

Megtudhattuk tőle többek között, hogy közvetlen környezetünkben négy jelentősebb nemzetiség él a magyaron kívül (német, szlovák, román, cigány), hogy mikor és miért jöttek erre a tájékra az őseink. Továbbá hogy itt található Magyarországon az egyetlen állandó csángó kiállítás. Megnéztük a Retro kiállítást, ahol Szűcs Istvánné és Feiszthamel Edit mutatta be az Újkígyósról összegyűlt, elsősorban a 20. század második felére jellemző használati- és emléktárgyakat, de itt is meghallgathattunk jópárat Harangozó Imre érdekes történeteiből. 

Nagy élmény volt a gyermekeknek, hogy kipróbálhatták a kézzel hajtott kukorica morzsolót és darálót is. Ezt követően a városi könyvtárban Nagyné Rajeczki Krisztina könyvtáros beszélt a könyvtárhasználati ismeretekről, majd kézműves foglalkozást is tartott a gyermekeknek. Végül a gyerekek a Cz. Kiss Rendezvényházban Horváthné Bohus Mária a Borostyán Bábcsoport tagjaival mesélték, bábozták el a hét kecskegida történetét – sorolta az Újkígyósi Nagycsaládosok Közhasznú Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában