Tehetséggondozó program

2022.08.23. 19:28

Óriási az érdeklődés az MCC csabai képzései, előadásai iránt

Rekordszámú diák jelentkezett a Mathias Corvinus Collegium Békéscsabai Képviseletének képzéseire. A középiskolások számára pedig hamarosan megnyílik egy pótfelvételi lehetőség is. Szeptembertől több témában folytatódnak az MCC korábbi, neves szakemberek által tartott előadásai is.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Jenei Péter

A toborzás ebben az évben már tavasszal elkezdődött a békéscsabai képzésekre – nyilatkozta lapunknak Mittag Mónika. Az MCC Békéscsabai Képviseletének vezetője elmondta, az elmúlt hónapokban 35-40 fiatal jelentkezett a középiskolás programra, az idelátogató diákok száma már eléri a kilencvenet. Emellett a közelmúltban pótfelvételit is meghirdetettek. Az érdeklődők hétfőtől jelentkezhetnek a rendkívül sokszínű, a tehetségük kibontakoztatására kiemelkedő lehetőséget biztosító, élményalapú eseményekre az MCC honlapján. Az általános iskolások számára meghirdetett Fiatal Tehetség Programra (FIT) ugyancsak nagyon jelentős számban, több mint hatvanan jelentkeztek. A FIT felmenő rendszerben működik, tavaly ötödik osztályban indult, az érintett gyerekek idén értelemszerűen hatodikosként folytatják, és szeptembertől újabb ötödik évfolyam kezdi meg a tanévet. A két évfolyamba összesen mintegy negyvenöten-ötvenen fognak járni.

Mittag Mónika, a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviseletének vezetője
Fotós: Jenei Péter

Mittag Mónika a középiskolások programjával kapcsolatban kifejtette, számukra is minden héten lesz majd találkozó, klubdélutánokat tartanak, angol, spanyol és német nyelvórákon vehetnek részt anyanyelvi tanárok segítségével, illetve a palettáról ebben a tanévben sem hiányozhatnak majd a nagyrendezvények.

Már szeptemberben két nagyon különleges és komoly érdeklődésre számot tartó programra várják a látogatókat. Dr. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet vezetője az afrikai migrációs problémákról, annak vetületeiről tart majd előadást. Balatoni Mónika, az MCC médiaiskolájának kutatója ugyancsak egy nagyon aktuális, egyre fontosabb témát jár majd körül. Előadásában azt fogja elemezni, hogy miként befolyásolják a nézőket a különböző streaming szolgáltatóknál látható sorozatok, azok miként változtatják meg a gondolkodást.

Mittag Mónika kiemelte, a klubdélutánokon is kiváló programok lesznek: csapatépítő események és foglalkozások, önismereti tréningek egyaránt várják a fiatalokat.

A képviseletvezető beszámolt arról is, hogy hamarosan új helyre költözik az MCC Békéscsabán. Korábban megvásárolták a megyeszékhelyen, az Andrássy út 38. szám alatti épületet, amelynek felújítása jelenleg is nagy erővel folyik. Várhatóan már ősszel oda teszi át székhelyét a képviselet.

Az MTI tájékoztatása szerint a 2022-es felvételi időszakban mintegy 2200 általános iskolás diák jelentkezett határainkon innen és túl a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjára (FIT). Az általános iskolásoknak szóló képzés oktatási koncepciójában többféle alapcélt vegyítenek: egyrészt törekednek arra, hogy a diákok minél előbb minél több tudományterülettel - a kémiától a pénzügyi ismereteken vagy a drónprogramozáson át a retorikáig megismerkedhessenek. Másrészt fontosnak tartják, hogy a tehetségek a tudományterületek összefonódását is érzékeljék.

Nagy élmény volt a táborozás

Mittag Mónika beszámolt arról is, hogy Békés megyéből hat diák vett részt az MCC ötnapos, Révfülöpön megtartott nagytáborában, ahol – tette hozzá – több mint kétszáz társukkal együtt kapcsolódtak be a különböző szakmai és szabadidős programokba.

Itt a teljesség igénye nélkül középpontba került a vitakultúra. A 200 középiskolás diák a legaktuálisabb témák mentén profi mentorok segítségével fogalmazhatta meg a véleményét. Emellett jutott idő szabadidős foglalkozásokra, és lehetőség volt a kurzusvezető oktatóinkkal való találkozásra, beszélgetésre is. A csapatok fergeteges hangulatú éjszakai túrán is részt vehettek.

A fiatalok számos workshopon vehettek részt, amelyek témái többek között a történelem, az irodalom, az önfejlesztés, meseterápia és a természettudományok voltak. A diákok egy fotóreprodukciós versenyen is részt vehettek, közben volt idő a strandolásra is. Olyan program is volt, amelynek keretében a diákok az általuk elhozott „kacatokat” próbálták egy Top Shop játék keretében a közönség számára bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában