Történelmi emlékhely

2022.08.03. 09:06

Nemzetközi régészcsoport dolgozott Vésztő-Mágoron

Egy nemzetközi, régészekből és restaurátorokból álló csapat dolgozott a napokban a békéscsabai dr. Gyucha Attila, az egyesült államokbeli georgiai állami egyetem régészprofesszora vezetésével a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhelyen – került szóba a vésztői képviselő-testület nemrég tartott ülésén.

L. B.

A cardiffi egyetem restaurátorai dr. Ashley Lingle és dr. Jerrod Seifert dolgoztak a szelvényben

Fotó: Licska Balázs

A múzeum igazgatója, Nagy László elmondta, ezzel vélhetően hosszú távon biztosítják a régészeti szelvény, a bemutatóhely állagának megóvását.

Karakas Anikó polgármester kifejtette, ezek a munkák nem a TOP-os, hanem egy másik projekt keretében valósulnak meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program elemeként 219 millió forint maradt építésre. Bár korábbi tervekben szerepelt acélszerkezetes templomépület és pincefelújítás is, kiderült, hogy az összeg erre nem elég. Olyan munkák várhatók a jövőben, amilyeneket engedélyez az örökségvédelem és amilyenekhez nincs szükség építési engedélyre. A mostani elképzelések szerint a pince állagának megóvására fordítanak hangsúlyt, a közbeszerzési eljárást most készítik elő.

A városvezető Szabó Gézáné kérdésére elmondta, hogy a Metykó-ház és a Bagolyvár esetében dolgoznak a használatbavételi engedélyen, várhatóan októberben nyithatnak meg a közönség számára. A gazdasági bizottság elnöke, Virágné Rábai Alexandra pedig arról beszélt, hogy egy helytörténeti kiállítás létrehozását szorgalmazzák a képtár épületében.

A múzeum beszámolója szerint Vésztő-Mágor tavaly 5600 látogatót fogadott, a történelmi emlékhelyre szervezett rendezvények pedig 8500 érdeklődőt vonzottak, a legjelentősebb ezek közül a Mágori Fesztivál volt. Vésztő-Mágor mellett a múzeumhoz tartozik a mesterségek háza, a kiállítóhely és képtár, valamint Sinka István emlékháza is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában