Körösvidék

2022.08.24. 11:58

Háromszáz mázsa pontyot telepítettek Békés megye vizeibe

A horgászturisztikai főszezonhoz kapcsolódva közel 300 mázsa, vagyis csaknem 30 ezer kiló háromnyaras ponty került a közelmúltban a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) vizeibe – tájékoztatott Facebook-oldalán a napokban a szövetség.

Papp Gábor

Fotók: KHESZ/Facebook

A KHESZ beszámolójából kiderült, hogy bár a haltelepítéseket számos jól ismert tényező nehezítette a mögöttünk álló, közelmúlti időszakban, augusztus első felében jelentős mennyiségű háromnyaras ponttyal tudták frissíteni a horgászvizek halállományát. Mindezt az ilyenkor erőteljesebben megélénkülő horgászturizmus is indokolja.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének tájékoztatójából megtudtuk, hogy két haltermelő partnerüktől összesen 27 ezer 808 kiló háromnyaras, zömében pikkelyes pontyot szereztek be, és helyeztek ki Szarvas, Orosháza, Gyula, valamint Békéscsaba környékén, a frekventáltabb folyóvízi, holtági, tavi, illetve csatornai vízterületekre.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az átlagosan 1,6-2 kilogramm átlagsúlyú halak a körültekintő lehalászás és szállítás következtében a nyári meleg ellenére jó egészségi állapotban kerültek az említett vizekbe. 

 

Itt kell megjegyezni, hogy júliusban nem valósult meg halkihelyezés, mivel az extrém hőségre való tekintettel a környékbeli haltermelők nem kockáztatták meg a lehalászást, illetve a halnövekedés lassabb üteme miatt sem kínáltak halat eladásra – tette hozzá közleményében a KHESZ. A szövetség hangsúlyozta, a haltelepítéseket hamarosan, a kora őszi időszakban is folytatni kívánják a haltermelő partnerek kínálatához igazodva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában