Csorvás

2022.08.15. 09:56

Felszáll az Edison Klub magaslégköri ballonja

Csorváson az Edison Klub a 2021/2022-es tanévben pályázati támogatás nélkül valósította meg az EdisonGo nevű programját. Murvai József klubvezető elmondta, a Megalkotjuk Edison találmányait című programjukra beadott pályázatukat elutasították, és úgy tűnt, hogy egy év szünetet kell tartaniuk a közös munkában.

Csete Ilona

A fiatalok környezetük problémáira alkotnak kreatív válaszokat az Edison Klubban

Az edisonos munkatársak összeültek, hogy megbeszéljék a kialakult helyzetet. Azt javasolták, a munka ne álljon meg: dolgozzanak tovább, és keressenek támogatókat­. 

– Szluka András, akkor még végzős üzemmérnök-informatikus egyetemi hallgató programot is javasolt: szakdolgozatának az elektromos autónk átalakítását választotta, amelybe bevonta a csoportunkat is. Ajánlása szerint az autót távirányíthatóvá szereli át, így a csoport részese lesz egy szakdolgozati téma elkészítésének. A program sikeresen lezárult, és a diplomamunka is jeles értékelést kapott. András okleveles üzemmérnök informatikus lett – számolt be újabb sikerükről Murvai József­. 

Az autó gépészeti átalakítását Kelemen Mihály elnök (Csorvási Gazdák Zrt.) engedélyével idősebb Szluka András és munkatársai elvégezték a társaság gépműhelyében. A programozás oktatásához Kukla Imre, a Solargroup Energy Kft. ügyvezető igazgatója adományozott hat darab Tiny:bit robotautót. A szülők is mindenben támogatták a csoportot. 

– De nem csak ebben a mozzanatban zajlott másképpen a programunk. Klubunk idősebb tagjai a munkatársaim lettek: Szluka András programozást oktatott, Hegyi Gábor az RC repülőszimulátor-gyakorlatokat és a 3D nyomtatást irányította. Andrékó Patrik fényképeket, videófelvételeket és filmeket készített. Páli Dávid kötöttségei miatt ritkábban látogatott el hozzánk, ő az Óbudai Egyetem mérnökinformatikus-hallgatója. Arról se mondtunk le, hogy diákjaink közönség előtt tartsanak előadást saját tevékenységükről, választott témájukról, ezért idén is programzáró rendezvényt tartottunk. Ehhez is a szülők ajánlották fel segítségüket. Példás az az összefogás, amivel az idei évünket is sikerrel zárhattuk – tette hozzá a klub alapítója. 

A csorvási iskolában 2009-ben, a kreativitás és innováció európai évében indították A hónap feltalálója programot Kecskés Beáta tehetséggondozó szakkal is rendelkező tanárnővel. Kezdettől a program támogatója az Edison Klub egykori tagja, dr. Weiczner Roland, az SZTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetének vezetője. De rendszeres támogatók az egykori edisonosok: Kukla Imre és Szabados László. Az elmúlt tanévben 34 diák 86 pályázatát értékelték. 

– Tanulóinkat arra biztatjuk, hogy nézzenek szét környezetükben, fogalmazzák meg, milyen problémahelyzeteket látnak, és azokra alkossanak kreatív válaszokat. Vagy csak írják le a felvillanó ötleteiket. A hónap feltalálója elismerő oklevelet és 3 ezer forint pénzdíjat kap, de minden részt vevő diák emléklapot és tárgyjutalmat is átvehet. Ezúttal A hónap feltalálója díjat Chen Jingxuan, Csatlós Csenge, Hegedűs Roland, Nagy Anna Kata nyerte. 

A levegő lovagjai nyertek, a ballon ismét felszállhat

A Nemzeti Tehetség Program pályázatán támogatást nyert az Edison Klub a Levegő lovagjai című program megvalósítására. Ennek keretében 2022. augusztus 21-én ismét felbocsátanak egy magaslégköri ballont. Támogatójuk most Kukla Zsolt gyenge- és erősáramú technikus, az Edison Klub állandó segítője, aki megvásárolta a ballont erre az alkalomra. Az edisonosok várják az érdeklődőket látványos eseményükre, hogy a ballonra szerelt kamera segítségével mindenki a saját telefonján nézhesse magát, ahogyan a felszálló óriás léggömbnek integet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában