Tanácsadás

2022.08.05. 11:50

Minden csepp kincs - az anyatejes táplálást népszerűsítették a védőnők Békéscsabán

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából játszóházzal, bemutatókkal és személyes tanácsadással várta a legkisebbeket és szüleiket a helyi védőnői szolgálat a Csabagyöngye Kulturális Központban pénteken. Szenti Zoltánné városi vezető védőnő elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt két év kihagyás után tudták ismét megrendezni a programot.

L. B.

Játszóházzal is várták a legkisebbeket a védőnők

Fotó: Bencsik Ádám

Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő hozzátette, harminc éve ünneplik az anyatejes táplálás világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére. Hangsúlyozta, ezt a döntést számos kutatás előzte meg, amelyek eredménye úgy összegezhető, hogy az anyatejes táplálás olyan kincs, amit minél inkább népszerűsíteni kell, és szerinte ehhez közös összefogásra van szükség. A mostani évre azt a mottót választották, hogy minden csepp kincs. Kiemelte, hogy az anyatej mindig megfelelő táplálék, megalapozza az immunrendszert – még a legtökéletesebb tápszer sincs olyan jó –, illetve azt, hogy az anyatejes táplálás erősíti az újszülött és az édesanya közötti kapcsolatot.

Arról, hogy miként alakulnak a bababarát kezdeményezések a békéscsabai és a gyulai kórház szülészeti osztályain, dr. Zátonyi Adél, a Békés Megyei Központi Kórház neonatológus főorvosa, laktációs szaktanácsadó beszélt a rendezvényen. Mint kifejtette, mind a két intézményben éjjel-nappal, 0-24 órában az édesanya mellett lehetnek az újszülöttek, akiket csak kérésre visznek el. Rögtön a születést követően, akár már az aranyóra idején segítik a szoptatást. Hangsúlyozta: az, hogy az édesanyák mellett fekszenek a gyermekek, elősegíti azt, hogy a szoptatást a kicsik igényeihez igazítsák, és hogy ne korlátozzák őket, ezt igyekeznek megtanítani az anyukáknak is.

A pénteki eseményen ismertették azt is, hogy milyen érvek szólnak az anyatejes táplálás, a szoptatás mellett. Sorolták, miszerint az anyatej mindig megfelelő hőmérsékletű; hogy könnyedén hozzáférhető, szinte bárhol és bármikor; hogy mindig steril, a környezeti szennyeződésektől mentes, friss; illetve azt, hogy nincs szükség mosogatásra, nem keletkeznek üres tápszeres dobozok. Emellett lényeges a tiszta beszéd, az erős és egészséges fogsor kialakulásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában