Magyarok Kenyere Program

2022.08.05. 10:50

A rászorulókat segíti a Békés megyei búzaadomány

A Magyarok kenyere program egyre szélesebb összefogással zajlik, ez a gazdák szolidaritásának ünnepe. Pénteken Hajdúnánáson tartják a Kárpát-medencei összeöntést, Békés megyét dr. Rákóczi Attila, a Kétegyháza és Térsége Gazdakör elnöke, valamint Vincze Dávid Edgár, az Ifjú Gazdák megyei elnöke képviseli. A mottó nem változott: „Egy kenyéren vagyunk.” Idén már hat gyűjtőponton fogadják Békésben a gazdák búzafelajánlásait augusztus 20-áig. Emellett az agrárkamara békéscsabai, megyei igazgatóságára is bevihetik a terményt a felajánlók.

Nyemcsok László

Horváth Sándor, a tótkomlósi malom vezetője az idei búzaterméssel

Forrás: BMH

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hangsúlyozta, a gyűjtőpontok vezetői, a tótkomlósi malom tulajdonosa, a búza- és lisztadományok szállítói a tavalyihoz hasonlóan idén is szerepet vállalnak megyénkben a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban. A fogadóhelyek megyénkben: Csabai Raktárszövetkezet, Dombegyházi Agrár Zrt., Kert-Land Kft. (Vésztő), Orosfarm Zrt. (Orosháza), MOROKO-FARM Kft. (Szarvas), valamint Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros). A múlt évben 81 adományozó révén jött össze a 25 230 kilogramm kenyérgabona. 

Ha sokan adományoznak keveset, érvényesül a program mindkét célja – ecsetelte a megyei agrárkamara elnöke. – Vagyis többen vállalnak sorsközösséget a Kárpát-medencei és megyénkbeli rászorulókkal, másrészt nőhet a felajánlott mennyiség is. A gyűjtőpontokat úgy alakítottuk ki, hogy mindenki a legközelebbi helyen adhassa le felajánlását. 

Ebben az esztendőben is a sarjadó búza megáldásával kezdődött a Magyarok kenyere program az erdélyi Nyárádszeredán áprilisban. Május 4-én ünnepi szentmisét tartottak az esztergomi bazilikában, majd a város határában római katolikus papok, református, evangélikus és görögkatolikus lelkészek szentelték meg a búzatáblát. Elhangzott, a búzaszentelés, a határ és a gabonaföldek megáldásának hagyománya a középkorig nyúlik vissza. A hívők Szent Márk napja környékén körmenetet tartottak a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért, a vetést a lelkipásztorok a négy égtáj felé fordulva áldották meg. A program szervezői – a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – mindig más külhoni térségben tartja meg az ünnepséget, erősítve a határon túli szolgálatot, valamint az összetartozás és szolidaritás eszméjét. Idén a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) vállalta a társszervezést. 

– Időarányosan már jobban állunk a tavalyinál a felajánlott búza mennyiségénél – emelte ki Kozsuch Kornél. – Az összegyűjtött gabonát Drahos Zsolt nagykamarási fuvarozó vállalkozó szállítja a tótkomlósi malomba, ahol BL 55-ös lisztet állítanak elő, és kilós csomagolásban adják ezt át. 

Az adományban részesülők körét a megyei kormányhivatallal közösen dönti el a kamara. A liszt kiszállítását a kedvezményezetteknek a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vállalja a program kezdetétől. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a minap a kunhegyesi búzaösszeöntés ünnepén kiemelte, régóta nem látott és nem tapasztalt, különleges helyzetben van ebben az évben egész Európa, így Magyarország is. A háborús konfliktus okozta válsághelyzet mellett a rendkívüli aszállyal is meg kell küzdeni. 

Egymás segítésére, a felelősségvállalásra ma különösen nagy szükség van – jelentette ki az államtitkár. – Amikor a világ számos térségét az éhínség fenyegeti, itthon felértékelődik a mezőgazdaság, a gazdatársadalom szerepe, hiszen a megváltozott éghajlati körülmények, a termelést jelentősen megdrágító tényezők ellenére a hazai élelmiszer-ellátás biztosított. 
Csobán László a Kétegyháza és Térsége Gazdakör nevében adta át az adományt: – A Jóisten áldásából és kegyelméből az idei évben is megtermett a mindennapi kenyerünk – emelte ki az elnök. – Régóta megtanultuk és megtapasztaltuk, hogy egy közösség akkor boldogul, ha a tagjai segítik egymást. Ez igaz egy kis közösségben, egy település és a nemzet szintjén is. Kötelességünknek érezzük a rászorulók támogatását. 

Az Alaptörvény sorait idézte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő búzaadománya átadásakor: „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért. Elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal.” Herczeg Tamás hangsúlyozta, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szellemiségében és nemzetösszetartó erejében szilárdan képviseli az Alaptörvényben leírtakat. 

Tizennyolcan fogtak össze a jó ügyért

Makra Tibor, Biharugra polgármestere – aki családi gazdálkodó is – 18 helybeli gazdatársával közösen erősítette adományával a Magyarok kenyere kezdeményezést. Kiemelte, neki azért is fontos ez a törekvés, mert a magyarság összetartozik a Kárpát-medencében, emellett büszkék vagyunk hagyományainkra, és megtartjuk értékrendünket. Arra biztatta gazdatársait, hogy ha tehetik, búzafelajánlásukkal segítsék az összefogást erősítő programot. 

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere adománya átadásán hangsúlyozta, hogy Békés megye, ezen belül Kondoros az első évektől támogatja a kezdeményezést: 

Örömmel látom, hogy a program ismertsége egyre növekszik, a szakmai, gazdasági és kulturális szféra, illetve a közélet egyre több jeles képviselője áll mellé – mondta a polgármester. – Erről Széchenyi István idézete jut eszembe: „A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.” Gratulálok a megyei sikerekhez, bízom benne, hogy az aszály ellenére is szépen alakulnak a felajánlások, ezáltal sok rászorulónak segíthetünk liszttel, kenyérrel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában