Magyar Falu Program

2022.08.26. 14:25

Békésben is esélyt adnak arra, hogy mindenki helyben boldoguljon

A 4. számú választókerület polgármestereivel találkozott Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Erdős Norbert országgyűlési képviselő pénteken. A helyszín Medgyesbodzás volt, ahol a művelődési ház épületének felújítása is szóba került. A fórum előtt a sajtónak számoltak be a politikusok a Magyar Falu Program eddig elért eredményeiről.

Csete Ilona

Erdős Norbert meghívásának tett eleget Gyopáros Alpár, aki a Magyar Falu Programmal kapcsolatos legfrissebb információkat osztotta meg a sajtó képviselőivel. Nem az első alkalom, hogy Békés megyébe látogatott a politikus, ezt hangsúlyozta is, hiszen többször járt a kisebb településeken.

– A Magyar Falu Programot Orbán Viktor 2018-ban hirdette meg, kifejezetten az 5 ezer lélekszám alatti települések fejlesztése volt a cél. Szerteágazó a program, hiszen az alapvető szándék, hogy sikerüljön megállítani azt a rossz demográfiai folyamatot, ami az elmúlt évtizedekben ahhoz vezetett, hogy a kistelepülések népességszáma drasztikusan csökkent – mondta el Gyopáros Alpár.

– Főleg a fiatalok költöztek el nagyobb számban, őket követték a hozzátartozók, tehát egy falu duplán veszítette el a népességét. Ennek megállítására a legjobb eszköz, ha a falvakban magasabb szintre emeljük az alapszolgáltatást (legyen egy modern kultúrház, polgármesteri hivatal, korrekt orvosi rendelő korszerű eszközökkel felszerelve stb.), ezzel az életminőséget is. 

– Így jó eséllyel helyben tarthatjuk a fiatalokat. Mi magunk se számítottunk ekkora sikerre, miután 2019-ben elkezdődött a program. Két és fél év tapasztalat van mögöttünk. 1000-1200 településen megfordult a demográfiai folyamat, nő a népesség, hiszen a fiatalok helyben is teljes értékű életet tudnak élni, otthont teremteni.

Medgyesbodzáson találkozott Varga Gábor, Gyopáros Alpár és Erdős Norbert /Fotók: Für Henrik/

– Addig nem ér véget a program, amíg ez a fordulat nem jelentkezik valamennyi érintett településen – tette hozzá a politikus. A finanszírozás folytatódik azok számára, akik az önkormányzati közszolgáltatások minőségének javítását célozzák – így az utcák, járdák, középületek felújítása, falukép, falusi útalapok javítását.

– Azért jöttünk ma Medgyesbodzásra, mert a program indulása óta nem kormánytisztviselők találják ki az íróasztalok mögött, hogy vajon mire van szüksége egy ilyen községnek, hanem a bodzásiak mondják meg, mire van igényük. Ehhez igazítjuk a pályázatokat. A polgármesterekkel való mai találkozásunkon megismerjük ezeket a szükséges fejlesztési elképzeléseket.

Azt már Varga Gábor alpolgármester ismertette, hogy a községükben mi valósult meg a Magyar Falu Program támogatásával, és milyen elképzeléseik vannak.

– Medgyesbodzás sokat köszönhet a Magyar Falu Programnak. Elkészült egy temetői urnafalunk, Gábortelepen a belterületi Rákóczi utca aszfaltozása. Hamarosan megérkezik az új falubusz. Pályázunk a jövőben is belterületi útra (ahogy a térség sok más településén) erre van a legnagyobb szükség. Gábortelepre játszótér és a temetőbe urnafal építése a célunk – sorolta az alpolgármester.

A program folytatódik, a népesség megtartása a cél

Komplex programról van szó – hangsúlyozta Gyopáros Alpár. Támogatnak piaci szereplőket, kisvállalkozásokat, kisboltokat is. Lapunk érdeklődésére elmondta, Békés megyébe 2019-2022 között majd’ 7 milliárd forint támogatás érkezett, jellemzően önkormányzatoknak, kisebb részben civileknek, egyházaknak (587 pályázat). A 4. számú választókerületben ez 151 pályázatot jelent, 2,5 milliárd forint értékben.

– Békés megyében majd 200 civil szervezetet támogattunk 600 millió forint értékben. A falusi útalap keretében Békésben 90 kilométer út készült el, vagy zajlik az építése 2022-ben – a 4. számú választókerületre 34 kilométer jut, megyeszerte ez 12 milliárd forint beruházást jelent, míg a választókerületben  3,8 milliárd forintot. Békésben ezek mellett 20 kisboltot támogat a program, közel félmilliárd forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában