Tárgyalás

2022.07.13. 12:23

Tizenegyen sérültek meg a tótkomlósi autóversenyen, a bíróságon felelnek - videóval

Bő három évvel ezelőtt, 2019 júniusában tizenegyen sérültek meg egy Tótkomlóson tartott utcai autóverseny búcsúkörében történt balesetben. Az Orosházi Járásbíróságon, szerdán reggel kezdődött meg az eset miatt indult büntetőügy tárgyalása.

Papp Gábor

 Az ügyészség maradandó fogyatékosságot, tömegszerencsétlenséget eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat. Az egyik sérült harmincötödik műtétjére készül a baleset miatt.

Az első és a negyedrendű vádlott esetében az előkészítő tárgyalást szerdán reggel tartották dr. Nagy Lászlóné dr. Csernák Hajnalka bíró vezetésével. A másodrendű vádlott védőügyvédje nem tudott jelen lenni a tárgyaláson, a harmadrendű vádlott pedig betegség miatt nem tudott ott lenni a bíróságon. 

A vádiratot dr. Tibori Balázs ügyész ismertette. 

Mint megtudtuk, az elsőrendű vádlott autóversenyzője, a másodrendű vádlott szervezője és versenyigazgatója, míg a harmad- és negyedrendű vádlottak pályabírói voltak a 2019 júniusában, Tótkomlós lakott területén, utcai pályán megrendezett autóversenynek, ralinak. A versenyre irányadó szabályok szerint a résztvevő gépjárművek az óramutató járásával ellentétes irányban haladhattak a megmérettetésen, és ennek az iránynak megfelelően alakították ki a versenypálya bukótereit, a nézői helyeket, a pályát elválasztó fizikai akadályokat, illetve helyezték el a pályabírókat is. A verseny Tótkomlós lakott területén, 2,7 kilométer hosszú, kanyarokkal, lassítókkal kijelölt, lezárt utcai szakaszon zajlott. Száraz, sima terület és jó látási viszonyok jellemezték a körülményeket. 

Fotós: Archív/Für Henrik

A vádiratban kiemelték, a futam befejezését követően a versenyzők – a másodrendű vádlott mint szervező tudtával és engedélyével – a korábbi hagyományoknak megfelelően a búcsúkört a verseny irányával ellentétesen tették meg, és drifteléssel szórakoztatták a közönséget. Az addig biztonságos helyen lévő nézők, a kisodródás lehetséges iránya miatt veszélyes helyre kerültek, miközben – tette hozzá az ügyész – 

a versenyzőkkel szemben hallgatólagos elvárás volt, hogy a búcsúkörben driftelést mutassanak be. 

A driftelés megkezdésétől a balesetig mintegy 4 perc telt el, addig 10 gépkocsi driftelt.

A vádiratban az ügyészség hangsúlyozta, a pályabíróknak és a verseny igazgatójának lehetősége és kötelezettsége lett volna megakadályozni a szabálytalanságokat, azonban 

– a közönség szórakoztatását szem előtt tartva – nem tették meg a szükséges intézkedéseket a közönséget veszélyeztető manőverek leállítására.

A vádirat szerint a búcsúkörben 20. versenyautóként haladó elsőrendű vádlott egy jobbra ívelő visszafordító kanyarban megkezdte a driftelést, azonban rosszul mérte fel a rendelkezésére álló helyet, ezért az ellenkormányzás ellenére az úttestről lehaladt és a kordon mögött lévő nézők közé hajtott. 

A baleset következtében tizenegy néző sérült meg, közülük ketten maradandó fogyatékossággal gyógyuló, hárman nyolc napon túl gyógyuló súlyos, míg hatan nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Az elsőrendű vádlottra az ügyészség az előkészítő tárgyaláson tett, a vádirattal egyező beismerő nyilatkozat esetére 1 év 6 hónap – két évre felfüggesztett – fogházbüntetést kért, illetve indítványozta, hogy három évre tiltsák el az autóversenyzéstől.

A tárgyalás hétfőn kezdődött dr. Nagy Lászlóné dr. Csernák Hajnalka bíró vezetésével
Forrás: Bencsik Ádám

A negyedrendű vádlottra hasonló módon azt kérte az ügyészség, hogy három év időtartamra az autóversenyek szervezésétől, rendezésétől, illetve az autóversenyeken való pályabíróként való részvételtől tiltsák el.

A tárgyaláson jelen volt a baleset egyik sérültje. A hölgy elmondta, még nem forrt össze a csontja, a 35. műtétjére készül a napokban, egy különleges műtéti technikával próbálják elérni, hogy a csont összeforrjon.

 

Figyelem! A videó felkavaró lehet egyes olvasóink számára.

 

A drifteléssel nem értett egyet

Az előkészítő tárgyaláson mind az első-, mind a negyedrendű vádlott elismerte a bűnösségét.  A bíróság azonban ezt, az ügyészség álláspontját is figyelembe véve nem fogadta el, hiszen azt a vádirattal megegyező módon, teljes körűen kellett volna megtenniük, az elsőrendű vádlott ugyanakkor teljes mértékben nem értett egyet a vádiratban szereplő driftelés kifejezéssel. Mint mondta, nem forogtak körbe-körbe, ő úgy fogalmazott, egy szűkebb kanyarív bevétele közben történt a baleset, amit – hangsúlyozta – nagyon bán.

A negyedrendű vádlott elmondta, azzal tisztában volt, hogy a zászlókkal a veszélyt jelezhette, de arról nem tudott, nem tájékoztatták róla, hogy a versenyt, illetve a driftelést leállíthatta volna. Folytatás októberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában