Erzsébet-tábor

2022.07.14. 13:34

Kikapcsolódást nyújtanak a diabétesszel élő gyermekeknek Gyulán

Diabétesz Erzsébet-tábort rendeznek meg napokban a gyulai román iskolában, közel harminc, 1-es típusú diabétesszel élő gyermek és fiatal részvételével.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Közel harminc, 1-es típusú diabétesszel élő gyermek és fiatal részvételével rendezik meg ezekben a napokban a Diabétesz Erzsébet-tábort a gyulai román iskolában – tájékoztatta lapunkat Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért kuratóriumi elnöke. Mint elmondta, az érintett gyermekeknek nap mint nap meg kell küzdeniük a betegséggel járó problémákkal, ezért is tartják kiemelten fontosnak, hogy számukra kikapcsolódást biztosítsanak.

– A tábort már ötödik alkalommal az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány segítségével valósítjuk meg – tette hozzá. A program középpontjába minden évben egy-egy speciális tematikát választanak, ezúttal a környezettudatosság témakörét járják körül. Ennek keretében a békéscsabai hulladéklerakó telepen is jártak, ahol a fiatalok még jobban átérezték a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét.

A teljesség igénye nélkül sport, önismereti foglalkozás, barkácsolás, néptánc, látogatás a nagykőrösi Safari Parkba és a Gyulai Várfürdőbe egyaránt színesítette, színesíti a hét eseményeit. Az elnök szólt arról, hogy a táborral a hátrányos megkülönböztetés ellen is tesznek, és ott a csapatépítés, a gyerekek számára nagyon sokat jelentő, a mindennapokban erőt adó sorstársi kapcsolatok is kiemelt szerepet kapnak. Hangsúlyozta, a Hétpettyes Szülői Mentorhálózat tagjai önkéntesként segítik a lebonyolítását.

A bentlakásos tábor szakmai vezetője dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus és dr. Viberál Zsuzsanna kardiológus, illetve segíti a munkát Molnár Anett diabetológiai szakápoló is.

Dr. Viberál Zsuzsanna elmondta, az edukációra is nagy figyelmet szentelnek a hétfőn kezdődött és szombatig tartó táborban.

– A gyerekek inzulinterápiájának beállítását is segítjük. A résztvevők emellett látják, hogyan használják sorstársaik a különböző eszközöket, az új pumpákat, új szenzorokat, illetve képet kapnak arról, hogy az egészséges étkezésekhez hogyan kell beállítani a megfelelő szénhidrát-mennyiséget és inzulint – fogalmazott. – A gyerekek jobban ki tudnak ebben a közegben teljesedni, a barátságok megmaradnak, és egész évben tudnak azokból építkezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában