Népművészeti tábor

2022.07.21. 17:11

Hatalmas, díszes kaput készítenek a gyulai Tündérkertbe - Galériával

Közösségi alkotásokon dolgoznak a héten a bútorfestők és a fafaragók a Békés Megyei Népművészeti Egyesület táborában, a békéscsabai Tégla alkotóházban. Előbbiek munkája a magyarókereki templom karzatán lesz látható, míg utóbbiak egyik fő feladatukként a gyulai Tündérkert közel ötméteres kapuját készítik el.

V. N.

Fotó: Bencsik Ádám

Ottjártunkkor sem állt le a munka, az udvaron a mesterek szorgosan faragták a fát, készült az óriási, díszes kapu. A táborban ezúttal is az ország különböző szegleteiből, és az országhatárokon túlról, a Vajdaságból, valamint Erdélyből is érkeztek fafaragók, akik a gyulai Tündérkertbe készítenek egy kaput – árulta el Széll János etnográfus, népi iparművész.

– A Kárpát-medencében előforduló régi gyümölcsfafajtákkal beültetett tankertbe tervezett kaputok belső nyílása 3,5 méter széles, és 4,5 méter magas lesz. Akár egy kamion is átfér majd alatta – osztotta meg velünk a népi iparművész. És mivel az etnográfus szerette volna, hogy a helyhez illő minta kerüljön a közösségi alkotásra, így ezt keresve talált rá a tankert közelében folyó, 1941-es ásatáson előkerült honfoglalás kori leleten látható úgynevezett „babás” mintára. Végül ezt használta fel a kapu tervezésekor, amelynek a szerkezetét még a héten összeállítják a táborozók, ősszel pedig már a Tündérkertben fogadja a látogatókat.

A fafaragók mellett a bútorfestők is nagy fába vágták a fejszéjüket. A táborban készülő festett kazetták között a csoport vezetője, Ament Éva bútorfestő, népi iparművész kalauzolt el minket, aki elárulta: ezúttal a magyarókereki templom 55 kazettából álló az Umling festő-asztalos dinasztia által festett mennyezetét rekonstruálják a lelkes önkéntesek.

– Az Umling-dinasztia tagjai kalotaszegi szászok voltak, akik négy generáción keresztül, az 1600-as évek második felétől a 18. század végéig festettek bútorokat és templomokat. Festő-asztalos céhben, rendkívül magas minőségben dolgoztak. Az általuk használt minták pedig egészen jellegzetesek voltak – részletezte a csoport vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában