15. évforduló

2022.07.24. 17:59

Csorvási ajándék: átadták Márton Áron szobrát az uzoniaknak

A településen két éve ünnepelték a várossá avatás 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy-egy Túri Török Tibor szobrász által készített mellszobrot szerettek volna ajándékozni a szlovákiai Diószeg városának és az erdélyi Uzon nagyközségnek.

G. P.

Márton Áron mellszobrát Túri Török Tibor szobrászművész készítette

A településen két éve ünnepelték a várossá avatás 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból – két testvértelepülésével való kapcsolatát megerősítve – egy-egy Túri Török Tibor szobrász által készített mellszobrot szerettek volna ajándékozni a szlovákiai Diószeg városának és az erdélyi Uzon nagyközségnek, ám a pandémia idején hozott korlátozó intézkedések miatt ezt el kellett halasztani. 

A szlovákiai Diószegen 2021 októberében felállították Rákóczi Ferenc mellszobrát, Uzonban azonban csak a napokban nyílt lehetőség Márton Áron gyulafehérvári püspök szobrát átadni. Márton Áron a második világháború alatt és az azt követő nehéz években az emberi jogok és a keresztény szeretet következetes, kiegyensúlyozott, bátor képviselője volt.

A szobor átadására Baráth Lajos csorvási polgármester közelmúltban tett látogatása kínált kiváló alkalmat. Szentmisén vett részt, melynek végén méltatta a több mint két évtizedes jó testvértelepülési kapcsolatot.

– Sajnos ez a kapcsolat az elmúlt években online formára szorítkozott – mondta a városvezető, aki jó szívvel adta át a csorvási emberek nevében a püspököt megjelenítő művet.

– A környékben néhány erdélyi település mellett most már Uzon is büszkélkedhet e méltán híres egyházi személyiség mellszobrával. Ajándékunkat Bordás Enikő, Uzon polgármestere, Dr. Ráduly István megyei prefektus, korábbi polgármester és Elekes Szabolcs, a Gyulafehérvári Főegyházmegye plébánosa vette át. Ezt követően a gyülekezet Márton Áron püspökért imádkozott. 

Jelen voltak az eseményen olyan személyek is, akiket annak idején Márton Áron keresztelt meg, így azt az idős asszonyt is, aki a mise végén odalépett hozzám és köszönetet mondott a szoborért – mondta Baráth Lajos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában