Hatalmas aszály

2022.07.13. 11:32

A Parlamentben is téma volt a Jéger lekapcsolása

Békés megye országgyűlési képviselői leültek tárgyalni Budapesten, a Parlamentben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz elnökével annak kapcsán, hogy gazdálkodók a jégkármérséklő rendszert tették felelőssé az aszályért.

Ny. L.

/Fotó: Herczeg Tamás Facebook-oldala/

Mint megírtuk, a jégkármérséklő-rendszer (Jéger) generátorkezelőit megyénkben is több, halálos fenyegetés érte. Emiatt egyes területeken leállt a NAK által működtetett rendszer. Megyénk országgyűlési képviselői: Dankó Béla, Erdős Norbert, Herczeg Tamás és dr. Kovács József tájékoztatást kértek a kialakult helyzetről.

„Engem is aggaszt az Alföldet sújtó rettenetes aszály, és szükségesnek tartom a gazdálkodók számára nyújtandó segítség minden formáját” – írta a témában szerdán közösségi oldalán Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője. 

Mint fogalmazott, az elmúlt időszakban felerősödtek olyan hangok, amelyek a jégkármérséklő rendszert teszik felelőssé a szárazságért, az üzemeltetőket több esetben halálos fenyegetés érte.

„A kialakult helyzet miatt kértünk tájékoztatást a jégkárcsökkentő eszköz működéséről Jakab Istvántól, a MAGOSZ elnökétől és Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökétől. A Parlamentben zajló egyeztetésen meteorológus szakember is részt vett. A megbeszélésen elhangzott: tudományosan bizonyított, hogy a technológiának semmilyen hatása nincs a csapadékmennyiségre, az kizárólag a kialakuló jégszemcsék méretét képes csökkenteni. A gyakorlati tapasztalatok is ezt támasztják alá: a jégmérséklő rendszer csak április 15-től működik, viszont sajnos már idén januárban és februárban is rendkívül kevés csapadék hullott, ami miatt az év elején is aszály sújtotta hazánkat” – közölte Herczeg Tamás. 

A témához kapcsolódó cikket ITT olvashat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában