Békés megye

2022.07.14. 10:39

A kertben továbbra is lehet grillezni

Már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom, ugyanis a hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növénnyel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Olvasónk azzal fordult  szerkesztőségünkhöz, vajon kerti grillezésre, bográcsozásra van-e lehetősége, be kell-e jelenteni a katasztrófavédelemnél. Mivel a tűzgyújtási tilalom kapcsán sok a félreértés, a főbb kérdéseket tisztáztuk.

Nagy Szilvia

A kerti grillezés megengedett, de szeles időben nem ajánlott, és mindig kell, hogy legyen a közelben oltóanyag

Fotó: Shutterstock

– Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, sőt még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban – tette közzé nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A tűzgyújtási tilalom elrendelésére azért volt szükség, mert az ország egész területén hetek óta elhúzódó kánikula és aszály miatt a biomassza extrém száraz, akár egy enyhe szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15–30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. 

– A kül- és belterületi ingatlanokban a kerti hulladék égetése sem megengedett, a kerti grillezés, szalonnasütés viszont szabad a tűz állandó felügyelete mellett. Ez a tevékenység továbbra sem engedélyköteles, ám szeles időben nem ajánlott, és mindig kell, hogy legyen a közelben oltóanyag, víz. Ha pedig befejeztük a sütést-főzést, meg kell győződni arról, teljesen elfojtottuk-e a tüzet – mondta el Várszegi György tűzoltó főhadnagy. 

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő azt kérte, zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjunk, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is elrepülhetnek, meggyújthatják a kiszáradt növényzetet. 

Kiemelte, egyre népszerűbbek a palackos gázról működő grillek, ám ezeknél fokozott óvatosság szükséges. 

– Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni, és csak olyan palackot szabad venni, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan árult palackok gyakran túl vannak töltve, emiatt még inkább robbanásveszélyesek – részletezte. Hozzáfűzte, mindegy, hogy otthoni tűzhelyre vagy kerti grillre kötjük a gázt, a fontos, hogy az eszközöket palackcsere előtt kapcsoljuk ki, a tartályt zárjuk el. 

– Csak a palackhoz készült pentánálló gumitömítést és tömlőt használjuk, s minden cserénél új tömítést kell alkalmazni. Közben tilos a nyílt láng használata, a dohányzás – sorolta, hozzátéve, saját kezűleg csak a palackcserét szabad elvégezni, minden egyéb javítást szakemberre kell bízni. 
– Csere után a tömlő és a palack csatlakozási pontjához célszerű fújni szivárgást ellenőrző spray-t, vagy mosogatószeres, szappanos vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, azaz nem szabad a gázkészüléket használni – részletezte.

Erkélyen tilos gázzal grillezni

Várszegi György tűzoltó főhadnagy elmondta, a tömbházak házirendje és a tűzvédelmi szabályok alapvető célja, hogy az épület rendeltetésszerű működését és a lakók nyugalmát biztosítsa. Hozzátette, a grillező használata tűzveszélyes tevékenységnek minősül, mert nyílt lánggal, esetleg szikrázással és parázslással jár, ezért társasházak erkélyein a gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. 

– A hatályos jogszabályok értelmében az erkélyen kizárólag elektromos grillezőt szabad elővenni – hangsúlyozta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, kiemelve, ha a társasház házirendje ezt is tiltja, akkor egyáltalán nem lehet sütögetni a tömbházak balkonjain. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában